Σχεδόν 50 μαχητές έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη στις μάχες ανάμεσα σε τζιχαντιστές και αντάρτες στο Χαλέπι (βόρεια Συρία), σύμφωνα με μία μη κυβερνητική οργάνωση.
Οι μάχες διεξάγονται ανάμεσα στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL), που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και αποτελείται κυρίως από ξένους τζιχαντιστές, και ένα τάγμα που συνδέεται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ASL), το συνασπισμό των ανταρτών που θεωρείται μετριοπαθής και υποστηρίζεται από αραβικές και δυτικές χώρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).
«Τουλάχιστον 30 μαχητές της ταξιαρχίας Αμπάμπιλ και 14 του EIIL σκοτώθηκαν στις μάχες και ο απολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του OSDH, που βασίζεται σε ένα τεράστιο δίκτυο μαχητών και ιατρικών πηγών σε όλη τη χώρα.
Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στους τομείς Ιντσαράτ, Μπουστάνε αλ-Μπάχα και Μασάκεν Χανάνο, στα βόρεια και ανατολικά του Χαλεπιού, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν χάσει τον έλεγχο, εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Ο EIIL, που ακολουθεί μια ακραία εκδοχή του ισλάμ, κατάφερε να πάρει τον έλεγχο των εδρών της λεγόμενης ταξιαρχίας «σαράγια αλ-Αμπάμπιλ» και εγκατέστησε τα δικά του οδοφράγματα στους τρεις τομείς.
Η τζιχαντιστική οργάνωση ενισχύει έτσι την παρουσία της στο Χαλέπι, που έχει διαιρεθεί από το καλοκαίρι του 2012 σε συνοικίες υπέρ του καθεστώτος, κυρίως στα δυτικά, και συνοικίες ανταρτών, στα ανατολικά.
Εδώ και πολλούς μήνες, οι μάχες και οι διευθετήσεις λογαριασμών έχουν πολλαπλασιαστεί μεταξύ ανταρτών και τζιχαντιστών, έστω και αν όλες αυτές οι οργανώσεις μάχονται το καθεστώς του πρόεδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η πολιτική αντιπολίτευση έχει υψώσει τον τόνο απέναντι στον EIIL, που αποτελείται κυρίως από ξένους μαχητές, κατηγορώντας τον ότι “έκλεψε την επανάσταση”. Τον Σεπτέμβριο, η αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει επίσης τον EIIL ότι είχε εγκαταλείψει τη μάχη κατά τους καθεστώτος σε ορισμένες περιοχές προκειμένου να ενισχύσει την κυριαρχία του στους τομείς των ανταρτών.
Ακόμη, είχε επικρίνει την ιδεολογία του EIIL, υπογραμμίζοντας πως οι Σύριοι δεν είναι εξτρεμιστές αλλά “τείνουν στη μετριοπάθεια και στο σεβασμό των θρησκειών”.
Το καθεστώς μάχεται ένα ετερόκλητο αντάρτικο που αποτελείτο στην αρχή από λιποτάκτες του στρατού με τους οποίους συνενώθηκαν στη συνέχεια πολίτες που πήραν τα όπλα κατά του καθεστώτος Άσαντ, αλλά επίσης και από τζιχαντιστές που ήρθαν από το εξωτερικό.
Από την έναρξη της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011, η οποία κατεστάλη στο αίμα και εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, τουλάχιστον 115.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια βίας, σύμφωνα με το OSDH.
(φωτογραφία αρχείου)