Δυο γυναίκες ανασύρθηκαν νεκρές σήμερα το πρωί στην Λαμπεντούζα της Ιταλίας όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο ναυάγιο της περασμένης Πέμπτης.

Οι ιταλικές αρχές ανεβάζουν έτσι σε 196 τα θύματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα.

Εχθές ανασύρθηκαν 83 σοροί αλλά οι δύτες που συμμετέχουν στην επιχείρηση ανέφεραν πως το πλοίο είναι γεμάτο με πτώματα.

Πλέον ο φόβος είναι ότι ο τελικός απολογισμός θα φθάσει τους 300 έως 360 ανθρώπους και οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα στρέφονται προς την Ευρώπη ζητώντας βοήθεια αντιμέτωποι με μία αδιάκοπη ροή προσφύγων.

Κατόπιν αιτήματος της Ιταλίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα προσφύγων που φθάνουν στις ακτές της και συγκεκριμένα 30.000 από την αρχή του έτους αριθμός τετραπλάσιος από το 2012, η μετανάστευση θα βρίσκεται αύριο στην ημερήσια διάταξη ευρωπαϊκής υπουργικής συνόδου στο Λουξεμβούργο.

Την Τετάρτη σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα επισκεφθεί τη Λαμπεντούζα «για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα και για να εκφράσει αλληλεγγύη και ευγνωμοσύνη στους κατοίκους της» όπως δήλωσε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μπαρόζο αναφέρεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, συνεχίζει να επεξεργάζεται μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται απρόθυμη να τροποποιήσει την μεταναστευτική της πολιτική εξαιτίας της περιπλοκότητας ενός θέματος εκρηκτικού, τη στιγμή που πλησιάζουν οι ευρωκλογές της άνοιξης του 2014.

Οι χώρες της νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, ζητούν τη λειτουργία ενός συστήματος κατανομής στη διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, τη στιγμή που ο κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, του 2003, προβλέπει ότι οι υποψήφιοι για τη χορήγηση ασύλου καταθέτουν την αίτησή τους στη χώρα εισόδου τους στην Ευρώπη.

Άλλο αίτημα, ο ενισχυμένος έλεγχος των ευρωπαϊκών ακτών, που ανήκει στην Frontex, που συγκροτήθηκε το 2004, αλλά ο προϋπολογισμός της δεν ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ετησίως, που είναι «ντροπή», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε δια της υπουργού Ένταξης των μεταναστών Σεσίλ Κιένγκε ότι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την τροποποίηση του νόμου Μπόσι-Φίνι που θεωρεί «ύποπτους» όλους τους παράνομους μετανάστες.

Σε αυτόν τον νόμο εμπίπτουν οι 154 επιζήσαντες του ναυαγίου της Λαμπεντούζα, οι οποίοι θεωρούνται εγκληματίες, ακριβώς όπως και ο Τυνήσιος διακινητής τους , ο οποίος βρισκόταν στο πηδάλιο του πλοίου που βυθίστηκε.

Στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα ένας από αυτούς, ο Αλί από την Ερυθραία , διηγείται ότι κολύμπησε επί πέντε ώρες πριν φτάσει η βοήθεια: «Η οικογένειά μου και πολλοί φίλοι βρίσκονταν επάνω στο πλοίο. Δεν μπορώ να μιλήσω γι΄αυτό, είναι υπερβολικά οδυνηρό».

Τις τελευταίες εβδομάδες το νησί της Λαμπεντούζα έχει πλημμυρίσει και πάλι από πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως λέει ένας ψαράς, κάτοικος του νησιού: «Πραγματικά δεν αντέχουμε άλλο, με όλους αυτούς τους ανθρώπους που φθάνουν σε αυτό το νησί που θα έπρεπε να είναι ένας εξαιρετικός τουριστικός προορισμός με τις ομορφότερες παραλίες του κόσμου και έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο νεκροταφείο. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση».