Άνοιξαν στην Ιταλία οι πόρτες για τη χρήση καλλιεργούμενης και θεραπευτικής κάνναβης στα τρόφιμα, με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του διατάγματος, που καθορίζει τους περιορισμούς ένταξης της THC (τετραϋδροκανναβινόλη) στα συστατικά των τροφίμων.
Πλέον οι Ιταλοί θα γνωρίζουν με σαφήνεια εάν και σε ποια ποσότητα θα περιέχεται η επιτρεπόμενη κάνναβη σε μία σειρά διατροφικά προϊόντα. Τέτοια είναι τα μπισκότα, τα αλμυρά ταράλο (παραδοσιακό αρτοπαρασκεύασμα της Απουλίας), ψωμί, αλεύρι, λάδι και μία σειρά άλλων προϊόντων που η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα πολλοί χρησιμοποιούν καλλιεργούμενη κάνναβη για παραγωγή τυριού ρικότα, τόφου και μίας βιολογικής μπύρας.
Με το διάταγμα αυτό για τον καθορισμό των ορίων της τετραϋδροκανναβινόλης στα τρόφιμα, όπως εξηγεί η συνομοσπονδία αγροτικών προϊόντων Coldiretti, «παρέχονται απαντήσεις σε εκατοντάδες αγροτοπαραγωγικές εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτού του είδους τις καλλιέργειες».
Όπως τονίζει η ίδια συνομοσπονδία οι καλλιεργούμενες εκτάσεις THC στην Ιταλία έχουν δεκαπλασιασθεί την τελευταία 5ετία, περνώντας από τα 400 εκτάρια το 2013 στα σχεδόν 4.000 το 2018».
Η ίδια πηγή εκτιμά πως μέχρι το 2040 τα εκτάρια που θα χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια κάνναβης θα ξεπερνούν τα 100.000, καθώς τα προϊόντα που την περιέχουν γνωρίζουν μεγάλη αγοραστική άνοδο αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο ιταλικά Μέσα.
Το διάταγμα του υπουργείου Υγείας καθορίζει πως το ανώτατο όριο του περιεχομένου THC και των επεξεργασιών της (αλεύρι κλπ) θα είναι 2 mg ανά κιλό, ενώ για το λάδι από σπόρους κάνναβης 5 mg ανά κιλό.