Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των συλλήψεων στελεχών του «ακροδεξιού-ναζιστικού» κόμματος Χρυσή Αυγή, προβάλλονται και σήμερα από αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη δήλωση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην «εγκληματική και ρατσιστική» δράση της Χρυσής Αυγής, καθώς και στο γεγονός ότι εβραϊκές οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασαν ικανοποίηση για τις συλλήψεις μελών της οργάνωσης. Ο πρωθυπουργός έχει σήμερα συνάντηση στη Νέα Υόρκη με στελέχη της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναγνώρισε την απόλυτη αναγκαιότητα να πει ότι φθάνει, δεν πάει άλλο και να αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις».
Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι τα μέτρα καταστολής από τις ελληνικές Αρχές για το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής, με τις πρόσφατες συλλήψεις ηγετικών του στελεχών, προσφέρουν «μια αναγκαία τόνωση στην εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά». Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η εφημερίδα, «η ενίσχυση αυτή ενδεχομένως να είναι παροδική, εάν τα κοινωνικά προβλήματα που πυροδότησαν την άνοδο του κόμματος της Χρυσής Αυγής -ανεργία, διαφθορά, κατάρρευση των δημοσίων υπηρεσιών- δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως από μια κυβέρνηση που δεν στηρίζουν πολλοί Έλληνες, ενώ η αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων θα απαιτήσει αρκετό χρόνο».
Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας φιλοξενείται και η άποψη του Κωνσταντίνου Φίλη, καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «η Χρυσή Αυγή συνιστά φαινόμενο που έχει τις ρίζες του στην ελληνική κοινωνία και δεν θα εξαφανιστεί απλά χάρη στη σύλληψη του ηγέτη της.
Τα μέλη του κόμματος κατάφεραν να αναπτύξουν μια οργάνωση ευρείας λαϊκής στήριξης, αντίστοιχη με αυτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο, καλύπτοντας ελλείμματα σε θεσμούς, όπως η αστυνομία και ο τομέας των κοινωνικών παροχών».
Σύμφωνα με την εν λόγω ανταπόκριση από την Αθήνα, αυτό που θα επακολουθήσει είναι αβέβαιο, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967, που συλλαμβάνονται Έλληνες πολιτικοί και, επίσης, είναι η πρώτη φορά που εκλεγμένο κόμμα στη Βουλή χαρακτηρίστηκε «εγκληματική οργάνωση».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι το περασμένο Σάββατο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών, ενώ αναλυτές δηλώνουν ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε είτε να προβεί σε αναπληρωματικές εκλογές με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιήσει την αναταραχή, είτε να αφήσει κενές τις θέσεις στη Βουλή.
Τέλος, σημειώνεται ότι «η δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα παρείχε στην κυβέρνηση το έναυσμα για να κινηθεί κατά της Χρυσής Αυγής, μετά από ένα διάστημα καθυστερημένης αντίδρασης μπροστά στην άνοδο του κόμματος.
Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να υποβαθμίσει την απειλή που θέτει η οργάνωση, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει ορισμένους από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής που απομακρύνθηκαν από το ακροδεξιό κόμμα, κριτική που η Νέα Δημοκρατία αρνείται να αποδεχτεί».
Στη σύλληψη του ηγέτη της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκου και άλλων βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι θα απολογηθούν με την κατηγορία ίδρυσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αναφέρεται το CNN, σε ανταπόκριση από την Αθήνα. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974, που συλλαμβάνονται ηγέτης κόμματος και βουλευτές.
Η πρόσφατη δολοφονία του τραγουδιστή Π. Φύσσα ανανέωσε το αίτημα για απαγόρευση της δράσης της Χρυσής Αυγής, ωστόσο το ελληνικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την απαγόρευση πολιτικών κομμάτων και οι συλληφθέντες βουλευτές θα διατηρήσουν τις κοινοβουλευτικές τους θέσεις, εκτός και εάν καταδικαστούν για εγκληματικές ενέργειες, τονίζεται στην ανταπόκριση. Επίσης, προβάλλεται δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η Χρυσή Αυγή «πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση».
Αναφορά στις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής κάνει και το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», σημειώνοντας την αυτόβουλη προσέλευση στις αστυνομικές Αρχές του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του.
Στο δημοσίευμα προβάλλεται, μεταξύ άλλων, ο ισχυρισμός του κ. Παππά ότι «η κατοχική κυβέρνηση του μνημονίου προβαίνει σε άνευ προηγουμένου διώξεις, χρησιμοποιώντας ένα υποτιθέμενο ανεξάρτητο σύστημα απονομής δικαιοσύνης».