Άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας καταδιώκουν 18 μέλη της εκτός νόμου οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) τα οποία διέφυγαν από μια φυλακή στη νοτιοανατολική Τουρκία σκάβοντας μια υπόγεια στοά 70 μέτρων, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
Η απόδραση από τη φυλακή έξω από την πόλη Μπινγκιόλ σημειώθηκε μερικές ημέρες πριν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάσει ένα πακέτο μέτρων για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και τη συνέχιση της εύθραυστης ειρηνευτικής διαδικασίας για να τερματιστεί η εξέγερση των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών. Ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα αυτά την Δευτέρα.
Το PKK μάχεται για αυτονομία στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, επί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Σε αυτό τον πόλεμο χαμηλής έντασης έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 45.000 άνθρωποι.
Ανάμεσα στα αιτήματα τα οποία προβάλουν οι Κούρδοι είναι να τροποποιηθεί η αντιτρομοκρατική νομοθεσία, ώστε να μην φυλακίζονται τόσοι πολίτες για σχέσεις με το PKK.
Οι κρατούμενοι που απέδρασαν κατά την διάρκεια της νύχτας είχαν καταδικαστεί ή τους είχαν απαγγελθεί κατηγορίες διότι ανήκαν στο PKK και είτε βοήθησαν είτε υπέθαλψαν τους αντάρτες που κρύβονταν σε ορεινές δασικές περιοχές της επαρχίας Μπινγκιόλ, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας Σαντουλάχ Εργκίν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως τέσσερις από τους κρατούμενους δικάζονταν, ενώ οι υπόλοιποι 14 είχαν καταδικαστεί.
Απαντώντας σε μια γραπτή ερώτηση ενός Κούρδου βουλευτή ο Εργκίν είχε δηλώσει χθες Τρίτη ότι από το 2009 ως το 2012 διώχθηκαν 26.388 άνθρωποι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και εξ αυτών καταδικάστηκαν 20.265, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk .
Η ειρηνευτική διαδικασία ανάμεσα στις τουρκικές αρχές και τους αυτονομιστές αντάρτες αντιμετωπίζει όλο και πιο μεγάλες δυσκολίες τους τελευταίους μήνες. Το PKK κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις που άπτονται των δικαιωμάτων των μειονοτικών, που αξίωνε σε αντάλλαγμα για την εκεχειρία την οποία έχει κηρύξει.
Ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν είχε κηρύξει την κατάπαυση του πυρός τον Μάρτιο, έπειτα από συνομιλίες που έχει επί μήνες με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το PKK άρχισε να αποσύρει τους μαχητές του από το έδαφος της Τουρκίας τον Μάιο αλλά η διαδικασία για να δοθεί ένα τέλος στην ένοπλη σύρραξη αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν τηρούν όσα συμφώνησαν.
Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις αρχές στην Τουρκία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.