Η αρμόδια επιτροπή της γερουσίας της Ιταλίας πρόκειται να συνεδριάσει απόψε για να ψηφίσει σχετικά με την πρόταση να παραμείνει μέλος του σώματος του κοινοβουλίου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, την οποία έχει καταθέσει ο κεντροδεξιός εισηγητής της Αντρέα Αουτζέλο.
Η καταψήφιση της πρότασης Αουτζέλο όμως θεωρείται δεδομένη. Στην συνέχεια η επιτροπή αναμένεται να ορίσει νέο εισηγητή. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Η οριστική απόφαση για την αποπομπή του Μπερλουσκόνι από το αξίωμα του γερουσιαστή αναμένεται να ληφθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας περί τα μέσα Οκτωβρίου. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν πρόκειται να επιλεγεί, τελικώς, η διαδικασία της μυστικής ή της φανερής ψηφοφορίας.
Εν αναμονή του μηνύματος Μπερλουσκόνι
Σήμερα αναμένεται εξάλλου να μεταδοθεί από τα τηλεοπτικά κανάλια του ομίλου του το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Ιταλού επιχειρηματία κι επικεφαλής της κεντροδεξιάς στο οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες – θα κάνει και πάλι λόγο για μεροληπτικούς και υστερόβουλους δικαστές.
Συγχρόνως, αναμένεται να ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν την απόφαση να μετονομασθεί το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) σε Φόρτσα Ιτάλια. Πρόκειται για την «επιστροφή» στο αρχικό όνομα του κόμματος με το οποίο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές του 1994, τις οποίες και κέρδισε.
Όσον αφορά το μέλλον της κυβέρνησης Ενρίκο Λέτα τέλος οι απόψεις διίστανται: από την μία μέρος των σχολιαστών τονίζει ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προκαλέσει κυβερνητική κρίση – τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον – για να μπορεί να συνεχίσει να παίζει de facto πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ορισμένοι αναλυτές όμως προβλέπουν αντιθέτως ότι η κεντροδεξιά θα κλιμακώσει ξανά την πολιτική σύγκρουση τις αμέσως προσεχείς ημέρες, με αφορμή την διαφαινόμενη αδυναμία της κυβέρνησης Λέτα να αποφύγει την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από 21% σε 22% για σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο εκπρόσωπος της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς στην βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα έχει ήδη χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αθετούνται οι υποσχέσεις προς τους ψηφοφόρους και ότι θα μπορούσε γίνει η αιτία η κυβέρνηση συνεργασίας να γίνει παρελθόν.