Οι φωτιές που κατέστρεψαν -εν μέρει ή ολοσχερώς- 245 σπίτια και άφησαν περίπου 700 ανθρώπους άστεγους αφότου εκδηλώθηκαν, την παραμονή των Χριστουγέννων, στην παραθαλάσσια πόλη Βαλπαραΐσο, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οφείλονται σε εμπρησμό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα.
«Υπάρχουν ορισμένα αποδεικτικά στοιχεία ότι μπορεί να επρόκειτο για εσκεμμένες ενέργειες. Εάν αληθεύει αυτό, είναι πάρα πολύ σοβαρό», τόνισε χθες ο συντηρητικός πρόεδρος, που έκανε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, ενώ η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι συγκρότησε κλιμάκιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο Πινιέρα διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομία και η εισαγγελία θα συνεργαστούν στενά για να εξιχνιαστούν τα αίτια των πυρκαγιών και οι δράστες αυτών των εμπρησμών «να αναγνωριστούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», διαμηνύοντας πως θα αντιμετωπίσουν «το πλήρες βάρος του νόμου».
Ο πρόεδρος της χώρας επισήμανε ότι πάνω από το 90% των πυρκαγιών στη Χιλή είναι ανθρωπογενές και το ένα τρίτο και πλέον οφείλεται σε εμπρησμούς. Διαβεβαίωσε ότι οι τρεις φωτιές που εκδηλώθηκαν στη Βαλπαραΐσο τέθηκαν υπό έλεγχο και θα έχουν κατασβεστεί τελείως σύντομα.
Ο υπουργός Γεωργίας, Αντόνιο Ουόκερ, επισήμανε ακόμη πιο κατηγορηματικά από τον αρχηγό του κράτους πως οι πυρκαγιές οφείλονταν σε εμπρησμούς: «Έχουμε αποδείξεις, φωτογραφίες, βίντεο και συζητήσεις με περίοικους, ότι οι πυρκαγιές στη Βαλπαραΐσο οφείλονταν σε εσκεμμένες ενέργειες», είπε, αν και ακόμη διενεργείται έρευνα για τα αίτια.
Ο δήμαρχος του Βαλπαραΐσο, Χόρχε Σαρπ, είχε δηλώσει ήδη την Τετάρτη ότι προχωρά σε μήνυση κατ’ αγνώστων για εμπρησμό.
Κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής (ONEMI), οι πυρκαγιές απανθράκωσαν 13.260 στρέμματα δασικών, θαμνωδών και χορτολιβαδικών εκτάσεων και προκάλεσαν ζημιές σε 245 σπίτια στις περιοχές των λόφων Ροκουάντ και Σαν Ρόκε. Δώδεκα εθελοντές πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά.
Η πρώτη φωτιά ξέσπασε την Τρίτη, σε βοσκοτόπια και θαμνώδεις εκτάσεις, πριν εξαπλωθεί σε σπίτια φτιαγμένα από ξύλα. Καθώς οι φλόγες εξαπλώνονταν, η αστυνομία, η πυροσβεστική και ο στρατός απομάκρυναν από τα σπίτια τους δεκάδες οικογένειες που κανονικά θα γιόρταζαν, την παραμονή των Χριστουγέννων. Πολλοί πυροπαθείς αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα σε καταφύγια.
«Λυπάμαι βαθύτατα που αυτή που θα έπρεπε να είναι μια ήσυχη νύχτα αλλοιώθηκε τόσο από αυτή την τραγωδία», είπε ο πρόεδρος Πινιέρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ανήγγειλε ότι οι πυρόπληκτοι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης στέγης, για την αγορά νέων κατοικιών ή την ανοικοδόμηση των υπαρχουσών, στις αρχές του 2020. Η πρώτη κυρία της Χιλής Σεσίλια Μορέλ δήλωσε στον Τύπο της χώρας ότι θα οργανώσει χριστουγεννιάτικο δείπνο για τους πληγέντες «όσο συντομότερα το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Η πολύ τουριστική πόλη Βαλπαραΐσο, γνωστή για τα πολύχρωμα σπίτια της, απέχει 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Περιστοιχίζεται από περίπου σαράντα λόφους με πυκνή βλάστηση και οι πυρκαγιές είναι συχνές. Το 2014, πάνω από 3.000 σπίτια είχαν καταστραφεί και 15 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε πυρκαγιά γιγαντιαίων διαστάσεων.
Από την 1η Ιουλίου, την έναρξη της περιόδου υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών στη Χιλή, έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδιαΠινέιρα 151.000 στρέμματα, έναντι 45.000 την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, κατά το υπουργείο Γεωργίας.