Η Βρετανία «θα είναι πάντα καλοδεχούμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, έναν μήνα και κάτι πριν από το οριστικό Brexit , στις 31 Ιανουαρίου.
«Για να πω την αλήθεια, πληγώθηκα βαθύτατα όταν αποφάσισες να φύγεις» αναφέρει στην επιστολή που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας Guardian. Τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα, στο οποίο το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει ότι «θλίβεται ακόμη που ένα μέλος της οικογένειάς μας θέλησε να διακόψει τους δεσμούς», μετά από 47 χρόνια κοινής –και ταραχώδους– συμβίωσης.
«Όμως ταυτόχρονα, με παρηγορεί η σκέψη ότι οι οικογενειακοί δεσμοί δεν μπορούν ποτέ να κοπούν πραγματικά. Δεν χωρίζουμε και θα είσαι πάντα και πάλι καλοδεχούμενη», προσθέτει.
Ο Τίμερμανς αναπολεί πώς γεννήθηκαν τα πρώτα συναισθήματά του για τη Βρετανία, όχι στο βρετανικό έδαφος αλλά στη Ρώμη, όπου έμαθε την αγγλική γλώσσα στο διεθνές σχολείο Σεντ Τζορτζ.
«Έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια. Τώρα σε γνωρίζω. Και σ’ αγαπώ. Για αυτό που είσαι και για όσα μου έδωσες. Είμαι σαν παλιός εραστής. Ξέρω τις δυνάμεις και τις αδυναμίες σου. Ξέρω ότι μπορείς να είσαι γενναιόδωρη και φιλάργυρη ταυτόχρονα. Ξέρω ότι πιστεύεις πως είσαι μοναδική και διαφορετική. Ασφαλώς και είσαι από πολλές απόψεις, όμως ίσως λιγότερο απ’ όσο νομίζεις», συνεχίζει.
«Δεν θα πάψεις ποτέ να μας προσδιορίζεις ως “την ήπειρο”. Αυτό σε βοηθά να δημιουργήσεις την απόσταση που νομίζεις ότι χρειάζεσαι. Αλλά σ’ εμποδίζει επίσης να δεις ότι όλοι μας χρειαζόμαστε λίγη απόσταση μεταξύ μας. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι μοναδικές. Οι διαφορές μας είναι πηγή θαυμασμού, έκπληξης, στενοχώριας, έλλειψης κατανόησης, διακωμώδησης και, ναι, αγάπης», καταλήγει ο Τίμερμανς.
Μετά το Brexit θα ξεκινήσει η «μεταβατική περίοδος» κατά τη διάρκεια της οποίας προβλέπεται ότι θα καθοριστεί η μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.