Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, που δέχεται έντονες επικρίσεις για αδράνειά του μπροστά στην κλιματική αλλαγή, μετέβη σήμερα στο μέτωπο των πυρκαγιών, αφού διέκοψε τις διακοπές του στη Χαβάη.
Ο Μόρισον συνάντησε στην πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία τους πυροσβέστες, οι οποίοι επί μήνες μάχονται ενάντια σε φονικές φωτιές, πολλές εκ των οποίων παραμένουν εκτός ελέγχου.
«Κατανοώ ότι οι άνθρωποι αναστατώθηκαν όταν έμαθαν ότι βρισκόμουν σε διακοπές με την οικογένειά μου την ώρα που οι δικές τους οικογένειες περνούσαν δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο Μόρισον. «Αν μπορούσα να πάω πίσω τον χρόνο, γνωρίζοντας όσα ξέρω τώρα, θα είχαμε λάβει διαφορετική απόφαση», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο Μόρισον αναχώρησε για διακοπές στη Χαβάη όταν οι συνθήκες στην Αυστραλία ήταν ήδη πολύ σοβαρές, καθώς από τις πυρκαγιές είχε καταστραφεί μια περιοχή ίση με το μέγεθος του Βελγίου, ενώ τοξικό νέφος κάλυπτε πολλές μεγάλες πόλεις στα ανατολικά, από το Μπρίσμπεϊν ως την Καμπέρα και το Σίδνεϊ.
«Ζητώ συγγνώμη», τόνισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός. «Πήρα μαθήματα».
«Είμαι βέβαιος ότι οι Αυστραλοί είναι δίκαιοι και κατανοούν ότι όταν δίνουμε μια υπόσχεση στα παιδιά μας, πρέπει να την τηρούμε», προσπάθησε να εξηγήσει ο Μόρισον. Όμως «ως πρωθυπουργός, έχω και άλλες ευθύνες», παραδέχθηκε.
Επίσης αναφέρθηκε στην πολιτική για το κλίμα της κυβέρνησής του, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν το ξέσπασμα και την εξάπλωση των φονικών πυρκαγιών στην Αυστραλία.
«Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες θα πρέπει επίσης να παραδεχθούν ότι δεν είναι αξιόπιστο να κάνουμε οποιαδήποτε άμεση σύνδεση (μεταξύ της κλιματικής αλλαγής) και των πυρκαγιών», επεσήμανε ο Μόρισον μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα η Αυστραλία δέχθηκε επικρίσεις στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη. Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα καθώς εξαρτάται πολύ από εργοστάσια που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Έχει δεσμευθεί να μειώσει κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030, όμως οι επικριτές του κατηγορούν τον Μόρισον ότι δεν τηρεί τη δέσμευση αυτή.
«Δεν το έχουμε ξαναζήσει»
Εξάλλου ο Αυστραλός πρωθυπουργός έπλεξε το εγκώμιο των πυροσβεστών, το έργο των οποίων δυσχεραίνεται από τις μετεωρολογικές συνθήκες: ο πιο ζεστός καύσωνας που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα, ισχυροί άνεμοι και ξηρασία. Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι πυροσβέστες είναι εθελοντές που έχουν εξουθενωθεί από την ένταση και τη διάρκεια της εποχής των πυρκαγιών.
Σήμερα οι καιρικές συνθήκες σημείωσαν κάποια βελτίωση, όμως για να σβήσουν οι πυρκαγιές θα χρειαστούν ισχυρές βροχοπτώσεις.
«Σήμερα ευτυχώς αναμένεται να είναι πιο δροσερός ο καιρός σε πολλές περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας (…) Ωστόσο πολλές περιοχές μακριά από τις ακτές θα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλή ζέστη», ανακοίνωσε στο Twitter η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας.
Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να παραμείνουν ευνοϊκές για τους πυροσβέστες τις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένονται κάποιες βροχοπτώσεις την Τρίτη και την Τετάρτη. Όμως στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να επιστρέψει η ζέστη.
Ήδη «έχουμε δει σημαντικές ζημιές και καταστροφές», δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «φρικτή».
«Αναμένουμε έναν νέο, βαρύ απολογισμό δυστυχώς, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για υλικές ζημιές σε δεκάδες κτίρια», εξήγησε.
Σύμφωνα με τις αρχές, δύο πυρκαγιές νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ ενώθηκαν και δημιούργησαν μια τεράστια λίγο έξω από τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας.
Μέχρι στιγμής από τις πυρκαγιές έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 30.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης καθώς και περισσότερα από 800 σπίτια, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους δέκα άνθρωποι.
Μία από τις σοβαρότερες επιπτώσεις των πυρκαγιών είναι «η υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που πλήττει, σύμφωνα με τους γιατρούς, το Σίδνεϊ το οποίο ήταν ξανά χθες καλυμμένο από πυκνό νέφος.
«Λίγο πολύ όλος ο πληθυσμός της Νέας Νότιας Ουαλίας είναι εκτεθειμένος για μεγάλο διάστημα στο νέφος και, καθώς δεν το έχουμε ξαναζήσει, δεν γνωρίζουμε τι συνέπειες θα έχει αυτό τελικά», δήλωσε η γιατρός Κιμ Λου.
Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις «μάλλον δεν θα γίνουν γνωστές επί μήνες ή και χρόνια», εκτίμησε η ίδια, μέλος της ένωσης Γιατροί για το Περιβάλλον.
Τα νοσοκομεία έχουν ανακοινώσει αύξηση των επειγόντων περιστατικών που αφορούν θερμοπληξίες ή αναπνευστικά προβλήματα. Η Λου εξήγησε ότι το σύστημα υγείας «δεν είναι προετοιμασμένο» για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που διατρέχουν οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά ή όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.
Οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν ζητήσει από τους πιο ευάλωτους πολίτες να παραμένουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους, καθώς ο συνδυασμός του καύσωνα με το νέφος ενδέχεται να προκαλέσει «σοβαρές ασθένειες, να οδηγήσει κάποιους στο νοσοκομείο, ακόμη και θανάτους».