Η Βρετανία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε «αξιόπιστη» απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα της Συρίας η οποία θα περιέχει την απειλή για χρήση βίας, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Θα πρέπει φυσικά να πρόκειται για μια απόφαση βάσει του κεφαλαίου 7 για να έχει νόημα και αξιοπιστία», δήλωσε ο Χέιγκ, αναφερόμενος στο κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ που προβλέπει την προσφυγή στη βία αν κριθεί απαραίτητο προκειμένου να γίνει σεβαστή μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξάλλου ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι η χώρα του επιθυμεί αποδείξεις πως η ρωσική πρόταση να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο δεν είναι μια τακτική καθυστέρησης.

«Είμαστε υπέρ οποιουδήποτε επιλύει πιο μακροπρόθεσμα το πρόβλημα αυτού του τεράστιου αποθέματος χημικών όπλων που διαθέτουν οι Σύροι», σημείωσε ο Χάμοντ. «Η ιστορία μας διδάσκει να είμαστε επιφυλακτικοί για οτιδήποτε μπορεί να είναι απλώς μια τακτική καθυστέρησης», πρόσθεσε.

«Θα χρειαστούμε πολύ γρήγορα, πολύ ξεκάθαρες αποδείξεις ότι πρόκειται για μια γνήσια πρόταση που έγινε καλόπιστα και ότι μπορεί να οδηγήσει κάπου και όχι μια εναλλακτική για την απάντηση της διεθνούς κοινότητα στα γεγονότα της 21ης Αυγούστου», πρόσθεσε στο περιθώριο ενός συνεδρίου για την Άμυνα στο Λονδίνο.