Κατά της Ελλάδας στρέφεται η Βηρυτός στην Ανατολική Μεσόγειο με το Λιβανέζο πρόεδρο, Μισέλ Αβν, να καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση των χωρικών της υδάτων, τη στιγμή που το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία της Άγκυρας με τη Λιβύη.
Σύμφωνα με το sigmalive, μετά την καταγγελία που υπέβαλε στον ΟΗΕ για παραβίαση θαλασσίων ορίων τον περασμένο Απρίλιο από ελληνικό πλοίο που συνεργάζεται με το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ, ο Λιβανέζος πρόεδρος «παραπονέθηκε» και στο γενικό γραμματέα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντέιβιντ Χέηλ, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Βηρυτό.
«Σε περίπτωση που ελληνικό πλοίο εισέλθει στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, θα αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου. Ζητήσαμε από τα ΗΕ να ξεκινήσει την απαραίτητη έρευνα», είπε ο Μισέλ Αβν στη συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε κάνει γνωστό ότι επιδιώκει νέες, αναθεωρημένες συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας με Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο, μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης.
Ο διευθυντής υπηρεσίας Αεροναυτιλίας και Χαρτογράφησης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζιγιές, είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη, και οι προτάσεις που στείλαμε στο Λίβανο, στο Ισραήλ και την Αίγυπτο ίσως να τις κάνει να αναθεωρήσουν τελικά τις συμφωνίες τους με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» (Κυπριακή Δημοκρατία)».
Σύμφωνα μάλιστα με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε με όλες τις χώρες, εκτός από τους Ελληνοκυπρίους… Στο παρελθόν είχαμε επαφές με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Λίβανο και ενδεχομένως να έχουμε και επαφές στο μέλλον».