Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικής δημοσκόπησης που δόθηκε στη δημοσιότητα και στην οποία διαπιστώνεται ότι προφανώς λόγω της σχετικής παραπληροφόρησης ως προς τις διαστάσεις του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο πληθυσμός στην Αυστρία υπερεκτιμά τον αριθμό των αιτούντων άσυλο στη χώρα.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ η έρευνα δείχνει πως οι Αυστριακοί θεωρούν πολλαπλάσιου του πραγματικού τον αριθμό αιτούντων άσυλο, τη στιγμή που τα νούμερα περιορίζονται στα επίπεδα του 2006.
Στη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της αυριανής (Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου) «Διεθνούς ημέρας των μεταναστών», διαπιστώνεται ότι έχουν εξαπλωθεί «παραπληροφόρηση, μύθοι και ημιμάθεια» ως προς τους αιτούντες άσυλο και τη μετανάστευση στην Αυστρία.
Όπως επισημαίνουν συγκεκριμένα οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης, «τη στιγμή που ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που είχαν υποβληθεί το 2018 ανέρχονταν σε 13.746, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, οι ερωτηθέντες αναφέρουν στις απαντήσεις τους έναν τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό».
Επίσης, οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως το ποσοστό εκείνων που έχουν μεταναστευτικές ρίζες ανέρχεται σε πάνω από 30% στον συνολικό πληθυσμό των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, ενώ το πραγματικό ποσοστό τους βρίσκεται στο 23%, και οι περισσότεροι από αυτούς είναι γερμανικής καταγωγής και όχι «τριτοκοσμικοί», όπως θέλουν οι «μύθοι» που καλλιεργούνται κυρίως από το πρώην συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων και μερίδα του Τύπου.
Όπως διαπιστώνεται στη δημοσκόπηση, εσφαλμένη είναι επίσης η εντύπωση που επικρατεί στον αυστριακό λαό ως προς τον αριθμό των προσφύγων που ήρθαν στην Αυστρία το 2015 και έχουν βρει απασχόληση έως σήμερα, καθώς πιστεύεται γενικά ότι μόνον ένας στους πέντε έχει βρει δουλειά στη χώρα, ενώ στην πραγματικότητα οι πρόσφυγες εκείνοι απασχολούνται ήδη σε υπερδιπλάσιο ποσοστό, συγκεκριμένα σε ποσοστό 44%.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα και με εξαίρεση μόνον το πρώην συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, τα άλλα τέσσερα κόμματα της αυστριακής Βουλής είχαν υπερψηφίσει νομοθετική ρύθμιση που αποτρέπει την απέλαση και επιτρέπει την παραμονή στη χώρα, εκατοντάδων νέων που αιτούνται άσυλο από την Αυστρία και οι οποίοι απασχολούνται ως μαθητευόμενοι σε αυστριακές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τωρινής δημοσκόπησης Μπέρτραμ Μπαρτ, από την κοινωνική και επιστημονική έρευνα αποδεικνύεται ότι σε λανθασμένες εκτιμήσεις ως προς το προσφυγικό-μεταναστευτικό τείνουν οι κοινωνικές ομάδες με ανησυχίες επιβίωσης ή που θεωρούν ότι απειλείται η ευημερία τους.
Ήδη, η πρόσφατη νέα Έκθεση Ενσωμάτωσης επισήμανε πως στην Αυστρία μειώνεται η μετανάστευση, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο έχει περιοριστεί στα επίπεδα του 2006 — δηλαδή σχεδόν δέκα χρόνια πριν από την κρίσιμη χρονιά του 2015 — οι πρόσφυγες κερδίζουν έδαφος στην αγορά εργασίας και οι μετανάστες αρχίζουν σταδιακά να εντάσσονται στις ρυθμιστικές δομές.
Στην Έκθεση σημειώνεται πως το μεγάλο κίνημα μετανάστευσης και οι προσφυγικές ροές προς την Αυστρία αποτελούν παρελθόν και πως, ενώ το 2015, τη χρονιά της προσφυγικής κρίσης, ο απόλυτος αριθμός μετανάστευσης ανερχόταν σε 113.000 πρόσωπα, την περασμένη χρονιά είχε περιοριστεί στις 35.000, αριθμός που ανταποκρίνεται σε εκείνους πολύ πριν την κρίση.
Παρόμοια ισχύουν και για τον αριθμό των αιτούντων άσυλο που έχει μειωθεί στα επίπεδα που ίσχυαν, για παράδειγμα το 2006 και το 2011, δηλαδή, όπως τονίστηκε από τους συντάκτες της Έκθεσης, «έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο, στο οποίο ήμασταν συνηθισμένοι στο παρελθόν».
Επίσης, στις στατιστικές που δημοσιοποίησε πρόσφατα το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών για το πρώτο εξάμηνο του 2019, καταγραφόταν ο μικρότερος αριθμός αιτήσεων για τη χορήγηση ασύλου στην Αυστρία εδώ και πάνω από δέκα χρόνια (από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2008), και ο οποίος ανέρχεται σε 5.799.
Ο αριθμός αυτός σε αιτήσεις, από την 1η Ιανουαρίου έως την 30 η Ιουνίου 2019, υπολείπεται κατά 1.439 εκείνου του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (7.238), που σημαίνει μία μείωση της τάξης του 20%, ενώ στις τελευταίες χρονιές με τις μεγάλες ροές προσφύγων στην Αυστρία, είχε ανέλθει στις 25.700 το πρώτο εξάμηνο του 2016 και στις 28.500 το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Το 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 13.400 αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, ένα χρόνο νωρίτερα το 2017 ο αριθμός τους είχε ανέλθει στις 24.735, επρόκειτο δηλαδή για μία μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ, συγκεκριμένα κατά 45,8%, ενώ τη χρονιά κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, το 2015, ο αριθμός τους ανήλθε σχεδόν στις 90.000.