Την προειδοποίηση ότι δεν θα μπορέσουν να θέσουν υπό έλεγχο κάποιες από τις περισσότερες από 100 πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται στη χώρα, πριν από μια επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η οποία αναμένεται για αργότερα αυτήν την εβδομάδα, απηύθυναν οι πυροσβέστες στην Αυστραλία.
Σε κάποια μέρη της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στα ανατολικά, αναμένεται ότι η θερμοκρασία θα φτάσει την Τετάρτη (18/12) τους 40 βαθμούς Κελσίου και λόγω της ήδη υφιστάμενης ξηρασίας στις θαμνώδεις εκτάσεις οι Αρχές προειδοποίησαν τους ντόπιους που βρίσκονται κοντά σε πυρκαγιές που ήδη μαίνονται ότι αυτές μπορεί να επεκταθούν.
«Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να τρέφουν αυταπάτες, δεν θα καταφέρουμε να θέσουμε υπό έλεγχο τις πυρκαγιές ως αργότερα αυτήν την εβδομάδα που θα επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες», δήλωσε ο αξιωματούχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρομπ Ρότζερς στο δίκτυο Channel 9 της Αυστραλίας.
«Οι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές πρέπει να προετοιμαστούν γι’ αυτό που μπορεί δυνάμει να συμβεί», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι πυροσβέστες αγωνίζονται για την κατάσβεση περισσότερων από 120 πυρκαγιών στην Νέα Νότια Ουαλία. Μεταξύ αυτών προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο ένα πύρινο μέτωπο 60 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Σίδνεϊ.
Οι πυρκαγιές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους, ενώ έχουν καταστρέψει περισσότερα από 680 σπίτια και κάψει σχεδόν 12 εκατομμύρια στρέμματα εκτάσεων χαμηλής βλάστησης.
Μολονότι ο κύριος όγκος των πυρκαγιών επικεντρώνεται στην ανατολική ακτή της χώρας, οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν πυρκαγιές και σε άλλες περιοχές, φτάνοντας τις πυροσβεστικές Αρχές στα όριά τους.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο ουρανός του Σίδνεϊ έχει καλυφθεί από ένα σύννεφο καπνού εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται γύρω από τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας. Πολλοί κάτοικοι φορούν μάσκες, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση έφτασε σε επικίνδυνα επίπεδα, τα οποία δεν είχε αντιμετωπίσει ξανά η πόλη.
Οι πυρκαγιές σε εκτάσεις χαμηλής βλάστησης είναι κάτι το συνηθισμένο κατά τα ζεστά και ξηρά καλοκαίρια της Αυστραλίας, όμως το μέγεθός τους φέτος και η πρώιμη άφιξή τους τον περασμένο μήνα κατά την άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Οι ειδικοί δηλώνουν ότι αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή καθώς οι θαμνώδεις εκτάσεις της χώρας αντιμετωπίζουν μεγάλη ξηρασία.
Την ίδια ώρα η κρίση αυτή έχει εντείνει τις πιέσεις προς τον πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, ο οποίος δεν έχει κάνει αρκετά, όπως του προσάπτουν οι επικριτές του, για να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από την κλιματική αλλαγή.
Ο Μόρισον υπερασπίζεται τις πολιτικές της κυβέρνησής του. Ωστόσο, ορισμένοι πρώην αρχηγοί του Πυροσβεστικού Σώματος δηλώνουν ότι η Αυστραλία θα πρέπει να εγκαταλείψει τη σημερινή στρατηγική της, σύμφωνα με την οποία την κύρια ευθύνη για την κατάσβεση των πυρκαγιών έχουν οι πολιτειακές και περιφερειακές αρχές.
«Η τακτική που ακολουθούσαμε πάντα δεν λειτουργεί πλέον και θα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι υπηρεσίες που εμπλέκονται», υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της Αρχής Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης Πίτερ Νταν σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.