Προκειμένου να βοηθήσει στην έρευνα για τον εντοπισμό αστεροειδών και άλλων αντικειμένων που βρίσκονται κοντά στη Γη, η NASA ανακοίνωσε ότι θα θέσει εκ νέου σε λειτουργία το διαστημόπλοιο-τηλεσκόπιο WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer, Ευρυγώνιος Υπέρυθρος Εξερευνητής).
Το διαστημόπλοιο, που εξακολουθεί και βρίσκεται σε τροχιά, θα περάσει τα τρία τουλάχιστον επόμενα χρόνια ψάχνοντας για ουράνια σώματα που μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τη Γη, όπως και για σώματα που ίσως είναι υποψήφια για την πρωτοβουλία ανάκτησης αστεροειδών της NASA.
Το WISE εκτοξεύθηκε πρώτη φορά το 2009 και η αρχική του αποστολή ήταν να σαρώνει τους ουρανούς με υπέρυθρη ακτινοβολία, ψάχνοντας δυσδιάκριτα σώματα τόσο κοντά, όσο και μακριά.
Τράβηξε πάνω από 2,7 εκατομμύρια εικόνες προτού βγουν εκτός λειτουργίας δύο από τις τέσσερις υπέρυθρες κάμερές του.
Με τις άλλες δύο που του απέμειναν, πραγματοποίησε μια πλήρη σάρωση της κύριας ζώνης αστεροειδών του ηλιακού συστήματος προτού απενεργοποιηθεί στις αρχές του 2011.
Ενεργοποιώντας το εκ νέου, ο συνεργάτης της NASA Τζων Γκράνσφηλντ λέει ότι «επεκτείνουμε το εύρος της επιτυχίας του WISE…Η επανενεργοποίηση του WISE είναι ένα ιδανικό παράδειγμα του πώς χρησιμοποιούμε τις ήδη υπάρχουσες δυνατότητες της NASA για να πετύχουμε το σκοπό μας».