Η γαλλική κυβέρνηση θα παραδώσει σήμερα στους αρμόδιους βουλευτές έγγραφα που «αναγνωρίζουν σαφώς» το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ ως υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στο Παρίσι.
Θα είναι «ένα σύνολο αποδεικτικών στοιχείων διαφορετικής φύσης που αναγνωρίζουν σαφώς το καθεστώς ως υπεύθυνο για την επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου», δήλωσε η πηγή αυτή.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, άλλη κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι πρόκειται για αποχαρακτηρισμένα απόρρητα έγγραφα, εκ των οποίων ορισμένα «θα μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν» στην προοπτική της κοινοβουλευτικής συζήτησης χωρίς ψηφοφορία που οργανώνεται την Τετάρτη στη Γαλλία.
Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό αναμένεται να δεχτεί σήμερα το απόγευμα στο Ματινιόν τους κύριους κοινοβουλευτικούς αρμόδιους για να τους ενημερώσει για την κατάσταση στη Συρία πριν από τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου την Τετάρτη.
Μετά την αμερικανική μεταστροφή, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχεται από το Σάββατο την πίεση της αντιπολίτευσης αλλά και ορισμένων σοσιαλιστών βουλευτών και ενός μέρους των συμμάχων του οικολόγων για να διοργανωθεί ψηφοφορία στη βουλή στην προοπτική της ανάληψης στρατιωτικής δράσης της Γαλλίας κατά του καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η γαλλική κυβέρνηση στην οποία μετέχουν δύο οικολόγοι υπουργοί, έχει αποκλείσει μέχρι σήμερα τη διεξαγωγή μιας τέτοιας ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, η οποία δεν είναι απαραίτητη για την ανάληψη στρατιωτικής επιχείρησης.
Το Παρίσι και η Ουάσινγκτον θεωρούν το καθεστώς Άσαντ υπεύθυνο για την φονική επίθεση με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στα προάστια της Δαμασκού (τουλάχιστον 1.400 νεκροί σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών).
Ενώ τα αεροπορικά πλήγματα δείχνουν να επίκεινται, ο Μπαράκ Ομπάμα, αποφασισμένος όπως ο Φρανσουά Ολάντ να «τιμωρήσει» το καθεστώς αυτό, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα έχει διαβουλεύσεις επ’ αυτού και θα ζητήσει να γίνει ψηφοφορία στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Πρόσφατο υπόμνημα των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών που αποκαλύφθηκε από τον Τύπο κάνει λόγο κυρίως για «αρκετές εκατοντάδες τόνους υπερίτη» και «αερίου σαρίν» που είχε το συριακό καθεστώς, δηλαδή για ένα απόθεμα που ξεπερνά συνολικά τους 1.000 τόνους χημικών παραγόντων.
Εκτός από τα αποθέματα του υπερίτη (που ονομάζεται και αέριο μουστάρδας) και του αερίου σαρίν, το υπόμνημα του οποίου το περιεχόμενο επιβεβαιώθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από κυβερνητική πηγή τονίζει επίσης ότι οι σύροι επιστήμονες εργάστηκαν στον αζωτούχο υπερίτη, μια καυστική ουσία πρώτης γενιάς, και σε ένα νευροπαραλυτικό αέριο με βάση οργανοφωσφορούχες ενώσεις του οποίου η τοξικότητα είναι ισχυρότερη από εκείνη του σαρίν.