Η γαλλική κυβέρνηση δε θα ενδώσει στις απαιτήσεις της αντιπολίτευσης για την έγκριση από τη Βουλή της ανάληψης ή μη στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της γαλλικής βουλής Ελιζαμπέτ Γκιγκού.

Σύμφωνα με το γαλλικό Σύνταγμα, ο Ολάντ είναι αρχηγός του στρατού με εξουσία να διατάσσει στρατιωτική επέμβαση, με μοναδική υποχρέωση να ενημερώνει το κοινοβούλιο εντός τριών ημερών από την έναρξή της.

Μόνο σε περίπτωση που η στρατιωτική επέμβαση θα διαρκούσε περισσότερους από τέσσερις μήνες θα ήταν υποχρεωμένος να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για την συνέχισή της.

Ωστόσο, με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν σχεδόν τα δύο τρίτα των Γάλλων αντίθετους σε μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, πολλοί συντηρητικοί, κεντρώοι και Πράσινοι πολιτικοί ζήτησαν το σαββατοκύριακο την διεξαγωγή ειδικής ψηφοφορίας από τη γαλλική Βουλή.

Ο πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό θα συναντηθεί αργότερα σήμερα με τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες για να συζητήσουν για την κρίση και να τους ενημερώσει σχετικά με τα στοιχεία που προέκυψαν από την γαλλική υπηρεσία πληροφοριών για την επίθεση με χημικά.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, το 58% δεν εμπιστεύονται τον Ολάντ για να ηγηθεί της επιχείρησης και το 35% εκφράζει φόβους ότι ένα στρατιωτικό χτύπημα ενδέχεται να προκαλέσει «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή.