Ο ΟΗΕ δεν «μπόρεσε να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο» ότι οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας «ήταν ιρανικής προέλευσης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες χθες Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και η Σαουδική Αραβία έχουν κατηγορήσει το Ιράν για τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου. Οι σιίτες αντάρτες Χούτι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση και το Ιράν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.
Ο Γκουτέρες εξήγησε ότι ο ΟΗΕ εξέτασε τα θραύσματα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Αφίφ στον Μάιο του 2019, εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Άμπχα τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 2019 και εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco στην Χουράις και την Αμπκάικ τον Σεπτέμβριο του 2019.
«Σε αυτό το στάδιο δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε με ανεξάρτητο τρόπο ότι οι πύραυλοι Κρουζ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις αυτές είναι ιρανικής προέλευσης και ότι μεταφέρθηκαν με τρόπο που παραβιάζει την απόφαση 2231», με την οποία επικυρώθηκε η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν το 2015, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας.
Ο Γκουτέρες επεσήμανε ότι η έρευνα για τις επιθέσεις αυτές συνεχίζεται και δεσμεύθηκε να παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα αποτελέσματά της μόλις ολοκληρωθεί.
«Ο ΟΗΕ έστειλε ανθρώπους να συμμετάσχουν στην έρευνα, άλλες χώρες έστειλαν ειδικούς να συμμετάσχουν στην έρευνα», εξήγησε. «Όταν η ομάδα που διεξάγει την έρευνα ολοκληρώσει το έργο της, θα κάνουμε ανακοινώσεις».
Ειδικοί του ΟΗΕ που ελέγχουν την εφαρμογή των κυρώσεων που επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας εναντίον του Ιράν και της Υεμένης μετέβησαν στη Σαουδική Αραβία μερικές ημέρες μετά την επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου.