Κάθε δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών.

Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).

Σύνθεση του λευκώματος (ασπράδι)

-Νερό 85-90%

-Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%

-Λίπος 0,25%

-Τέφρα 0,6%

-Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%

-Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων

Συστατικά κρόκου


-Νερό 45-51%

-Πρωτεΐνες 16-17%

-Λίπος 31-36%%

-Τέφρα 1,3%

-Υδατάνθρακες 0,2-1,1%