Κάθε δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού από τη Διεθνή Επιτροπή Ωοπαραγωγών.
Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει την υψηλή διατροφική αξία του αυγού (λίγες σχετικά θερμίδες, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, ευρεία γκάμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων).
Σύνθεση του λευκώματος (ασπράδι)
-Νερό 85-90%
-Πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%
-Λίπος 0,25%
-Τέφρα 0,6%
-Υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%
-Μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων
Συστατικά κρόκου
-Νερό 45-51%
-Πρωτεΐνες 16-17%
-Λίπος 31-36%%
-Τέφρα 1,3%
-Υδατάνθρακες 0,2-1,1%