«Δεν ασχολούμαστε με εκατομμυριούχους», δήλωσε κοφτά στον «Guardian» ο Sean Hoey, διευθυντής της νέας εγκατάστασης που άνοιξε η International Bank Vaults (IBV) στο Λονδίνο το 2019, «εμείς κάνουμε δουλειές μόνο με δισεκατομμυριούχους».
Και πράγματι το λονδρέζικο κτίριο της γνωστής εταιρίας φύλαξης τιμαλφών φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί μια νέα τάση που αναδύθηκε στην επιχειρηματική ελίτ των 9 μηδενικών.
Ένα μέγαρο 120 ετών τροποποιήθηκε καταλλήλως ώστε να μεταμορφωθεί σε χρηματοκιβώτιο Επιπέδου 2 και να στεγάσει πράγματα που οι περισσότεροι ούτε να ονειρευτούν μπορούν.
«Είμαστε το ακριβότερο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου. Στην πραγματικότητα, όλου του κόσμου», λέει με μια δόση κομπασμού ο Hoey, «ξέρετε όμως τι λένε, ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Και οι πελάτες θα είναι βασιλιάδες εδώ».
Ας δούμε όμως τι είναι αυτή η παράξενη τράπεζα που κάνει ακόμα και τα καλύτερα υποκαταστήματα γνωστών ιδρυμάτων να κοκκινίζουν από ντροπή σε όρους εξυπηρέτησης εκλεκτών πελατών…
Ένα θησαυροφυλάκιο αλλιώτικο από τα άλλα
Δίπλα στο φημισμένο Dorchester Hotel στην πανάκριβη Park Lane του κεντρικού Λονδίνου υπάρχει ένα ιστορικό μέγαρο 120 ετών. Η μεγαλοπρεπής έπαυλη, γνωστή ως Stanhope House, χτίστηκε το 1901 για να επιτρέψει στον ζάπλουτο σαπουνοβιομήχανο Robert William Hudson να έχει προνομιακή θέα στο Hyde Park.
Είναι πράγματι αποκλειστικά για δισεκατομμυριούχους. Κι όχι μόνο γιατί οι τιμές είναι απαγορευτικές για κάθε άλλη εισοδηματική τάξη.
Όπως αποκάλυψε ο Hoey στη βρετανική εφημερίδα, το μικρότερο κουτάκι εδώ, μόλις 5 εκατοστά μήκος, 16 εκατοστά πλάτος και 49 εκατοστά βάθος, κοστίζει πάνω από 700 ευρώ τον χρόνο.
Για να το δούμε στην προοπτική του, ένα διπλάσιο σε διαστάσεις κουτί στο πολυτελές πολυκατάστημα Harrods, που ήταν μέχρι τώρα το ακριβότερο μέρος στο Λονδίνο για τη φύλαξη τιμαλφών, κοστίζει λιγότερο από 550 ευρώ.
Γι’ αυτό και ο Hoey, τον οποίο άρπαξε καθόλου τυχαία η IBV από τα Harrods, λέει με καμάρι πως το νέο θησαυροφυλάκιο «είναι πολύ ακριβότερο από του Harrods». Και πάλι όμως, ακόμα κι αν μπορείς να πληρώσεις το αλμυρό αντίτιμο και έχεις με τι να γεμίσεις αυτά τα κουτιά, αν δεν είσαι δισεκατομμυριούχος δεν πρόκειται να σου νοικιάσουν θέση.
Ο Hoey παραείναι σαφής για να χωράνε παρερμηνείες στα λόγια του. Αν και η πολιτική της εταιρίας, πέρα από την έρευνα για την οικονομική σου κατάσταση, έχει κι έναν ακόμα τρόπο να ξεχωρίζει τον εκατομμυριούχο από τον δισεκατομμυριούχο. Την τιμή!
Ποιος άλλος μπορεί να πληρώνει 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο για ένα δωμάτιο ασφαλείας για τον χρυσό του; Και ποιος έχει σε τελική τόσο χρυσό στα χέρια του;
Οι κροίσοι ρευστοποιούν τις μετοχές τους και τις κάνουν χρυσό
Μια νέα τάση έχει αναδυθεί στην επικράτεια του μεγάλου κεφαλαίου τελευταία και αυτή ακριβώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο «κουμπαράς των δισεκατομμυριούχων», όπως έσπευσαν ήδη να αποκαλέσουν το θησαυροφυλάκιο.
Οι κροίσοι αποσύρουν τα χρήματά τους από το χρηματιστήριο, φοβούμενοι μια νέα ύφεση της αγοράς, και επενδύουν τώρα σε χρυσό.
Forbes και Bloomberg μιλούσαν από την αρχή του 2019 για τη νέα τάση. Το ευμετάβλητο τοπίο της παγκόσμιας οικονομίας ωθεί τους μεγιστάνες σε στρατηγική αναδίπλωση και επένδυση σε κάτι που μοιάζει παλιό. Παλιό αλλά σταθερό.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής της κτηματομεσιτικής Sam Zell εξομολογήθηκε χαρακτηριστικά στο Bloomberg τον Ιανουάριο ότι επένδυσε για πρώτη φορά στη ζωή του σε χρυσό. «Χρυσό αμοιβαίο» αποκάλεσε το πολύτιμο μέταλλο, καθώς η προσφορά του χρυσού συρρικνώνεται παγκοσμίως.
Αλλά και τον Ιούνιο ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης hedge fund, Paul Tudor Jones, είπε στο ίδιο περιοδικό πως ο χρυσός «έχει κάνει όλους να τον αναζητούν». Το επιβεβαίωσε και στο Business Insider ο Ashley Folkes, αντιπρόεδρος της επενδυτικής Moors & Cabot.
Όσο για τους φόβους μιας επικείμενης οικονομικής ύφεσης, δεν είναι καθόλου αβάσιμοι. Η Morgan Stanley προειδοποίησε τους πάντες τον Αύγουστο πως μια παγκόσμια κρίση είναι προ των πυλών, παρά τις συνδυασμένες προσπάθειες των Κεντρικών Τραπεζών ΗΠΑ, Κίνας και Γερμανίας να σώσουν την παρτίδα.
Τώρα είναι η μεγάλη στιγμή για τον χρυσό και κάπου πρέπει να στεγαστούν όλες αυτές οι ράβδοι…
Δεν προσφέρει μόνο απαράμιλλη ασφάλεια
Η λονδρέζικη εγκατάσταση της International Bank Vaults είναι όπως και κάθε άλλη δομή της εταιρίας σε Ελβετία, Νότια Αφρική και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Χαλύβδινοι τοίχοι για να αποτρέπουν κάθε απόπειρα ριφιφί, αλεξίσφαιρα κρύσταλλα, αδιανόητα συστήματα παρακολούθησης και κλειστά κυκλώματα με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, βιομετρικά συστήματα, σεισμογράφοι και τέτοια πράγματα συναντάς συνήθως στα χρηματοκιβώτια της IBV.
Εδώ βέβαια υπάρχει και μια Rolls-Royce για να μεταφέρει την εκλεκτή πελατεία από και προς τη δομή. Αλλά και όλες οι ανέσεις για να μοιάζει το θησαυροφυλάκιο «περισσότερο με exclusive μέλη μιας κλειστής λέσχης παρά με τράπεζα», όπως είπε ο Hoey.
Μια κουστωδία συνοδεύει φυσικά τη Rolls-Royce και το βαρύ φορτίο του μεγαλοκαταθέτη. Όσο για το πολυτελές αυτοκίνητο, έχει χαρακτηριστικές πινακίδες κυκλοφορίας «II IBV». Αλλά και η αγγελία για τον σοφέρ ξεκαθάριζε πως «η πελατεία μας είναι UHNW [ultra-high net worth, εξαιρετικά μεγάλης περιουσίας]».
Φτάνοντας στο κτίριο, σε καλωσορίζουν δύο θυρωροί που σε οδηγούν στα ενδότερα, περνώντας από διάφορους ελέγχους ασφαλείας (δακτυλικό αποτύπωμα, ίριδα ματιού και τέτοια πράγματα) για να φτάσεις στο υπόγειο. Τι συμβαίνει εκεί, κανείς από τους έξω δεν είναι σε θέση να γνωρίζει…
Ποια είναι η IBV
Ιδιοκτησίας του νοτιοαφρικανού πολυεκατομμυριούχου Ashok Sewnarain, ο κροίσος δήλωσε πως άνοιξε το θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου ανταποκρινόμενος ακριβώς στην αυξημένη ζήτηση όχι για παραδοσιακές θυρίδες, αλλά για δωμάτια ολόκληρα.
Είπε βέβαια πως οι ζάπλουτοι πελάτες του ανησυχούν πολύ και για τις λαϊκές αντιδράσεις από την αυξανόμενη ανισότητα στον κόσμο. Αλλά και ο Hoey αποκάλυψε ακόμα πως οι πλούσιοι φοβούνται και τις αλλαγές που φέρνει στις βαλίτσες της η κλιματική αλλαγή, γι’ αυτό και σπεύδουν να επενδύσουν πια σε χρυσό.
Η International Bank Vaults ιδρύθηκε το 2004 και ειδικεύεται στα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας λειτουργώντας τρία υποκαταστήματα στη Νότια Αφρική, ένα στη Ζυρίχη και ένα στο Ντουμπάι. Και τώρα ένα ακόμα στο Λονδίνο, το ακριβότερο χρηματοκιβώτιο του κόσμου.
Η εταιρία ξεκαθαρίζει πως «δεν θέλουμε ανθρώπους που κάνουν ξέπλυμα χρήματος ή γενικώς ανεπιθύμητους, θέλουμε να ξέρουμε τους πελάτες μας». Κι έτσι προειδοποιεί πως διασταυρώνει τα στοιχεία του υποψήφιου πελάτη μέσω τραπεζικού συστήματος «και άλλων πηγών» και μετά «τα διασταυρώνουμε ξανά»…