Αμερικανοί επιστήμονες σχεδίασαν ένα «τεστ αγάπης» που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να προβλέψει με μεγάλη ακρίβεια αν η σχέση δύο ανθρώπων θα έχει αίσια εξέλιξη ή αν θα καταλήξει στον χωρισμό.

Το μυστικό του τεστ είναι η ευκολία με την οποία οι σύντροφοι συσχετίζουν το έτερόν τους ήμισυ με θετικές ή αρνητικές σκέψεις. Αν σε κάποιον του έρχεται ενστικτωδώς πιο εύκολα να συσχετίσει τη σύντροφό του με μια λέξη που έχει θετικό περιεχόμενο (χωρίς να συνειδητοποιεί ότι το κάνει), τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίζει να ζει μαζί του στο μέλλον.

Το «τεστ αγάπης» βασίζεται σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σχέση, καθώς κι ένα πρόσθετο τεστ συσχέτισης λέξεων.

Οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί πόσο ικανοποιημένοι είναι δύο άνθρωποι από τη σχέση τους, επειδή συχνά λένε στους ερευνητές διαφορετικά πράγματα από αυτά που πραγματικά νιώθουν. Μερικές φορές μάλιστα νομίζουν ότι είναι βαθιά ευτυχισμένοι, αλλά αυτό δεν είναι η πραγματικότητα.

Όμως το νέο τεστ, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, μπορεί να ξεπεράσει αυτά τα εγγενή εμπόδια και να αποκαλύψει τα πραγματικά συναισθήματα των δύο συντρόφων και έτσι να προβλέψει την πιθανή εξέλιξη της σχέσης τους.