Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος χαράς και γιορτής, αλλά για πολλούς συνοδεύονται από άγχος και ανησυχία. Οι αυξημένες κοινωνικές υποχρεώσεις, η διατάραξη της καθημερινότητας, οι προετοιμασίες για εκδρομές και ταξίδια και η οικονομική πίεση για δώρα και καλέσματα, αποτελούν κοινές αιτίες άγχους.
Η άσκηση αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις. Και όταν μιλάμε για άσκηση, εννοούμε οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα που που απαιτεί ενέργεια και γυμνάζει τους μύες. Από γιόγκα και πιλάτες έως περπάτημα, τρέξιμο και χορό.
Γιατί η άσκηση είναι τόσο σημαντική;
Εάν ήδη ασκείστε, συνεχίστε το πρόγραμμά σας. Έρευνες δείχνουν πως η συστηματική σωματική δραστηριότητα έχει αποδεδειγμένα οφέλη στη βελτίωση της ικανότητας του οργανισμού να διαχειρίζεται το στρες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μείωσης των ορμονών που προκαλούν το στρες, όπως η κορτιζόλη και της αύξησης της ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και τα κίνητρα, επιτρέποντάς μας να νιώθουμε περισσότερη χαρά.
Αν όμως δεν γυμνάζεστε;
Το παράδοξο είναι ότι τα άτομα με προβλήματα έντονου άγχους, πιο δύσκολα αποφασίζουν να ασκηθούν. Ωστόσο, η αλλαγή της οπτικής (reframing) ή αλλιώς αναπλαισίωση όπως λέμε στον Νευρό- Γλωσσικό-Προγραμματισμό, μπορεί να βοηθήσει. Δείτε την άσκηση σαν «θεραπεία» για το σώμα και το μυαλό σας, όπως θα παίρνατε ένα παυσίπονο για τον πονοκέφαλο. Σήμερα, όλο και περισσότεροι γιατροί προτείνουν την άσκηση ως «συνταγή» για την πρόληψη και αντιμετώπιση του άγχους και ασθενειών.
Ποια είναι η πιο αποτελεσματική άσκηση;
Σύμφωνα με μία έρευνα από την Αμερικανική Ένωση για το Άγχος και την Κατάθλιψη (ADAA) η σωματική άσκηση έρχεται τρίτη στην κατάταξη μετά την επαφή με φίλους ή την οικογένεια και τον ύπνο. Κι ενώ σχεδόν οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει την υπερένταση των ημερών, η αερόβια άσκηση, όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο ή το γρήγορο περπάτημα κ.α, θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να προσφέρει ηρεμία που διαρκεί αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωσή της.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά:
- 150-300 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα ή
- 75-150 λεπτά υψηλής έντασης αερόβιας δραστηριότητας ή
- Συνδυασμό των δύο, μαζί με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Κάντε το αντίθετο
Αν αισθάνεστε ότι τρέχετε συνεχώς, ότι η καθημερινότητά σας είναι ένας ατελείωτος αγώνας και δεν προλαβαίνετε θα σας έλεγα να αναζητήσετε την άσκηση που επιβραδύνει τους ρυθμούς. Η γιόγκα, μ’ έμφαση στην αναπνοή, είναι μια εξαιρετική επιλογή για να αντιμετωπίσετε το αίσθημα της πίεσης. Ακόμα και ασκήσεις διατάσεων 15 λεπτά το πρωί ή το βράδυ μπορεί να βοηθήσουν το μυαλό και το σώμα να επανέλθουν σε πιο χαλαρό ρυθμό. Το ίδιο ισχύει εάν τις περισσότερες ώρες της ημέρας τις περνάτε σε κλειστό χώρο. Αντί να πάτε στο γυμναστήριο και να κλειστείτε πάλι, βγείτε έξω. Το πάρκο της γειτονιάς και η επαφή με τη φύση έχει καταπραϋντική επίδραση στο μυαλό και το σώμα μας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ορμονών του στρες.
Δοκιμάστε κάτι που δεν έχετε ξανακάνει
Ο εγκέφαλός μας αναζητά την καινοτομία. Όταν δοκιμάζουμε κάτι καινούργιο, ενεργοποιούμε το «σύστημα ανταμοιβής» του οργανισμού μας, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη, την ουσία που ανεβάζει τη διάθεση. Εκτός από το ψυχολογικό όφελος, μία ποικιλία από διαφορετικές ασκήσεις βελτιώνει τη συνολική φυσική σας κατάσταση, καταπολεμά τη μονοτονία και σας δίνει έναν επιπλέον λόγο να παραμείνετε ενεργοί και αφοσιωμένοι στη δραστηριότητά σας.
Κάτι ακόμα: Αν το άγχος είναι κάτι περισσότερο από μία συναισθηματική αντίδραση και θεωρείται ότι το άτομο αδυνατεί να το ελέγξει, μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδη διαταραχή. Σε αυτή την περίπτωση ίσως χρειάζεται συμβουλή από έναν ειδικό.