Ένα πήλινο ειδώλιο ηλικίας 7.000 ετών, που βρέθηκε στον Αραβικό Κόλπο, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων, καθώς φέρει εντυπωσιακή ομοιότητα με τις σύγχρονες απεικονίσεις εξωγήινων. Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε στον προϊστορικό οικισμό Bahra 1, στο βόρειο Κουβέιτ, και παρουσιάζει χαρακτηριστικά όπως λοξά μάτια, επίπεδη μύτη και επιμηκυμένο κρανίο.

Η ανασκαφή, που πραγματοποιήθηκε από πολωνο-κουβεϊτιανή ερευνητική ομάδα, συνδέει το εύρημα με την νεολιθική κοινότητα των Ουμπαΐντ, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στον Αραβικό Κόλπο κατά την 6η χιλιετία π.Χ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πιότρ Μπιελίσκι από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, η ανακάλυψη αυτή γεννά ερωτήματα για τη χρήση και τη συμβολική ή τελετουργική σημασία που μπορεί να είχε για την κοινότητα της εποχής.

Το ειδώλιο κατασκευάστηκε από μεσοποταμιακό πηλό, σε αντίθεση με τα αγγεία από ακατέργαστο κόκκινο πηλό που συνηθίζονταν στην περιοχή. Αυτό υποδηλώνει την εισαγωγή υλικών από την πατρίδα των Ουμπαΐντ, ενισχύοντας τη θεωρία ότι η περιοχή αποτελούσε σταυροδρόμι πολιτισμικών ανταλλαγών, όπως δήλωσε η επικεφαλής της αποστολής, Αγνιέσκα Σιμτσάκ.

Σύμφωνα με την nypost η ακριβής σημασία του ειδωλίου παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι το επιμηκυμένο κρανίο μπορεί να σχετίζεται με τις πρακτικές παραμόρφωσης κεφαλιού, οι οποίες παρατηρούνται σε μεσοποταμιακά οστά. Αυτές οι πρακτικές, που κορυφώθηκαν κατά την 5η χιλιετία π.Χ., φαίνεται να ήταν ένδειξη κοινωνικής τάξης ή ταυτότητας στον πολιτισμό των Ουμπαΐντ.

Παρόμοια ειδώλια έχουν βρεθεί σε μεσοποταμιακούς οικισμούς, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο εύρημα εντοπίζεται στο Κουβέιτ, αποτελώντας σημαντική προσθήκη στην αρχαιολογική γνώση για τους προϊστορικούς πολιτισμούς της περιοχής.