Ο όποιος εθελοντικός επαναπατρισμός προσφύγων στη βόρεια Συρία πρέπει να γίνει υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, έκρινε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έπειτα από τη συνάντησή της με τους ηγέτες της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του NATO στο Λονδίνο.
Η Μέρκελ επέμεινε πως θα «παραμείνει σε επαφή» για το ζήτημα της εθελούσιας επιστροφής των προσφύγων με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξάλλου δήλωσε ότι οι τέσσερις ηγέτες ταυτίζονται ως προς την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) καθώς και οι προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην ένοπλη σύρραξη στη Συρία, που διαρκεί πλέον πάνω από οκτώ χρόνια.
Η Άγκυρα δέχθηκε έντονες επικρίσεις από πολλές δυτικές χώρες τον Οκτώβριο, όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και σύροι βοηθητικοί τους εισέβαλαν στη βορειοανατολική Συρία — επιχείρηση που διευκόλυνε η απόσυρση μέρους της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή — κι επιτέθηκαν εναντίον μιας συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής που αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος του αγώνα του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ.
Η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την οργάνωση αυτή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), τον συριακό βραχίονα της «τρομοκρατικής» οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).
Η τετραμερής συνάντηση επέτρεψε να γίνουν «διευκρινίσεις για τη στρατηγική», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, σημειώνοντας πως δεν επιλύθηκαν όλες οι διαφορές.
«Ασφαλώς ανησυχούμε για την ασφάλεια της Τουρκίας αλλά δεν θέλουμε να συγχέουμε τα πάντα και ιδίως να ξεχάσουμε ποιοι πολέμησαν εναντίον του Νταές», συνέχισε ο Μακρόν, που χρησιμοποιεί πάγια αυτό το ακρώνυμο στα αραβικά όταν αναφέρεται στο ΙΚ. «Ξέρουμε πώς να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στα δύο», συμπλήρωσε.
Ο Ερντογάν παρέμεινε ολιγόλογος μετά τη συνάντηση, περιοριζόμενος να εκτιμήσει πως «πήγε μάλλον καλά».
Πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Ερντογάν είπε ότι θα θέσει στους ηγέτες το ζήτημα της «ασφαλούς ζώνης» που η κυβέρνησή του επιδιώκει να δημιουργηθεί στη βορειοανατολική Συρία προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί εκατοντάδες χιλιάδες σύροι πρόσφυγες, σχέδιο το οποίο επιδιώκει να εγκρίνουν οι σύμμαχοί του.