Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν προτίθενται προς το παρόν να εκφράσουν γνώμη για το αν η ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι συνιστά «πραξικόπημα», αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να διακόψουν τη βοήθεια που προσφέρουν στη χώρα.
«Δεν επιβάλλεται εκ του νόμου να προσδιορίσουμε επισήμως αν έγινε ή όχι πραξικόπημα και το να καθορίσουμε κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Μετά την ανατροπή του Μόρσι, στις 3 Ιουλίου, από το στρατό της Αιγύπτου, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του «θα εξέταζε τις νομικές επιπλοκές» που σχετίζονται με τη συνέχιση της χορήγησης αμερικανικής βοήθειας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Από το 1985 η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρηματοδότηση ή την παροχή οικονομικής βοήθειας στις κυβερνήσεις χωρών όπου ο αρχηγός του κράτους ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα.
Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων το 2013, καλύπτει περίπου το 80% των ετήσιων εξοπλιστικών αγορών του αιγυπτιακού στρατού.
«Η Αίγυπτος είναι ένας στυλοβάτης της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να υπάρξει μια σταθερή και επιτυχής δημοκρατική μετάβαση στη χώρα αυτή», πρόσθεσε.
Την Τετάρτη πάντως η Ουάσινγκτον είχε ανακοινώσει ότι αποφάσισε να αναβάλει την παράδοση τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Αίγυπτο, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα.