Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μία «διέξοδος» και να τερματιστεί ο μακροχρόνιος πόλεμος στο Αφγανιστάν φέρεται να έχουν κάτσει εκπρόσωποι των Ταλιμπάν με την κυβέρνηση του Χάμιντ Καρζάι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post.

Η εφημερίδα επικαλείται Αφγανικές και Αραβικές πηγές, οι οποίες φέρονται να δήλωσαν ότι οι αντιπρόσωποι των Ταλιμπάν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλούν εξ ονόματος της Κουέτα Σούρα, οργάνωσης των Αφγανών Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, και του ηγέτη του Μοχάμαντ Ομάρ. Οι συνομιλίες βρίσκονται ακόμη σε «προκαταρκτικό» στάδιο. Είχαν προηγηθεί ανάλογες διαβουλεύσεις πριν από ένα χρόνο στη Σαουδική Αραβία, χωρίς να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εκπρόσωποι του Ομάρ δημοσίως θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των διαβουλεύσεων την αποχώρηση πρώτα των ξένων δυνάμεων από τα εδάφη του Αφγανιστάν. Ωστόσο, η Κουέτα Σούρα φέρεται να εξετάζει την υπογραφή ευρείας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή στελεχών των Ταλιμπάν στην κυβέρνηση και την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των δυνάμεων του NATO και των ΗΠΑ.

Αν και όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές φέρονται να θεωρούν πως η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα είναι πιο «ανοικτή» στον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων, η χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου είναι μάλλον αποκαρδιωτική. Ο Τζεφ Μορέλ είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς. . . για συμφιλίωση».