Την πλήρη ανικανότητα των μυστικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν επισημαίνει έκθεση σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του Οσάμα Μπιν Λάντεν.
Η έκθεση, η οποία διέρρευσε στο τηλεοπτικό δίκτυο με έδρα το Κατάρ Αλ Τζαζίρα, που την δημοσιοποίησε αργά χθες το βράδυ, περιγράφει με εντυπωσιακές λεπτομέρειες τη ζωή του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο, ο οποίος -όπως αναφέρει- φορούσε καουμπόικο καπέλο για να μην εντοπίζεται από αέρος.
Η έκθεση συντάχθηκε από επιτροπή με επικεφαλής δικαστή, την οποία διόρισε η πακιστανική κυβέρνηση λίγο αφότου οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις σκότωσαν τον μπιν Λάντεν το 2011. Είναι 336 σελίδων και βασίζεται σε συνεντεύξεις με 201 πηγές περιλαμβανομένων μελών της οικογενείας του και διαφόρων αξιωματούχων, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε μία από τις συνεντεύξεις που δείχνουν πόσο κοντά στη σύλληψη έφθασε ο μπιν Λάντεν, η Μαριάμ, σύζυγος ενός από τους πιο έμπιστους βοηθούς του, αφηγείται πώς η πακιστανική αστυνομία σταμάτησε το αυτοκίνητό του στην περιοχή Σουάτ.
«Μία φορά, όταν ήταν όλοι μαζί…σε μία επίσκεψη στο παζάρι, ένας αστυνομικός τους σταμάτησε για υπερβολική ταχύτητα. Αλλά ο σύζυγός της (της Μαριάμ) διευθέτησε γρήγορα το ζήτημα με τον αστυνομικό και έφυγαν», αναφέρει η έκθεση.
Για να μην εντοπίζεται από αέρος, ο μπιν Λάντεν φορούσε καουμπόικο καπέλο όταν κυκλοφορούσε γύρω από το σπίτι του στην πόλη Αμποταμπάντ, είπαν στους ερευνητές οι σύζυγοί του.
Τα ευρήματα της έκθεσης, που δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί επισήμως, περιλαμβάνουν αποδεικτικά στοιχεία ανικανότητας, σχεδόν σε κάθε επίπεδο, του πακιστανικού συστήματος ασφαλείας.
Η έκθεση είναι επίσης ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στον «παράνομο τρόπο» με τον οποίο οι ΗΠΑ διεξήγαγαν την επιχείρηση εξόντωσης του μπιν Λάντεν. Κατηγορεί την πακιστανική ηγεσία επειδή απέτυχε να αντιληφθεί τις δραστηριότητες της CIA στο πακιστανικό έδαφος και δεν αποκλείει ύποπτη ανάμειξη στους κόλπους των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα σε μία τόσο σημαντική έρευνα.
«Οι ΗΠΑ έδρασαν σαν κακοποιά στοιχεία. Αλλά πάνω απ΄όλα, το τραγικό στοιχείο αφορά την συνολική αποτυχία του Πακιστάν να εντοπίσει την παρουσία του Οσάμα μπιν Λάντεν στο έδαφός του για σχεδόν μία δεκαετία ή να διακρίνει τις προθέσεις της αμερικανικής πολιτικής ως προς το Πακιστάν που κατέληξε στον εξευτελισμό του πακιστανικού λαού που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής Αμποταμπάντ.
Εγκληματική αμέλεια
Ύστερα από μίας δεκαετίας ανθρωποκυνηγητό, η CIA τελικά εντόπισε τον ηγέτη της αλ Κάιντα σε κτιριακό συγκρότημα κοντά στην πακιστανική στρατιωτική ακαδημία επίλεκτων δυνάμεων στην Αμποταμπάντ, πλησίον της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.
Σε μία νυχτερινή αποστολή των επίλεκτων δυνάμεων των αμερικανών πεζοναυτών SEALs, ο μπιν Λάντεν έπεσε νεκρός από τις σφαίρες τους στις 2 Μαΐου εκείνης της χρονιάς, γεγονός το οποίο ταπείνωσε τον πακιστανικό στρατό και έπληξε τις σχέσεις των δύο παραδοσιακά συμμάχων, Ισλαμαμπάντ και Ουάσινγκτον.
Το τρομοκρατικό δίκτυο του μπιν Λάντεν σκότωσε σχεδόν 3.000 ανθρώπους στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.
Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει υπόνοιες ότι οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες πρόσφεραν καταφύγιο στον μπιν Λάντεν, αλλά το Πακιστάν το διαψεύδει.
Η έκθεση φωτίζει την δραματική εκείνη νύχτα της επιχείρησης και περιγράφει έναν ατίθασο και παρανοϊκό άνδρα.
Ο μπιν Λάντεν έφθασε στο Πακιστάν την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2002, γράφει η έκθεση, και κάποια στιγμή πέρασε δύο χρόνια στην Χαριπούρ προτού μεταφερθεί στο κτιριακό συγκρότημα της Αμποταμπάντ με την πολυμελή του οικογένεια τον Αύγουστο του 2005.
«Δεν έχουν γίνει γνωστές όλες οι τοποθεσίες στο Πακιστάν όπου ο ΟΜΛ διέμεινε. Αλλά σε αυτές περιλαμβάνονται το Νότιο Ουαζιριστάν και το Μπατζάουρ, η Πεσαβάρ, η Σουάτ και η Χαριπούρ».
Η έκθεση διαπιστώνει ότι ο μπιν Λάντεν προφανώς εισήλθε στο Πακιστάν από την περιοχή Τόρα Μπόρα του Αφγανιστάν, όπου τον κατεδίωκαν οι αμερικανικές δυνάμεις κάποια στιγμή μέσα στο 2002. Λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η οικογένειά του μεταφέρθηκε από την Κανταχάρ του Αφγανιστάν στο Καράτσι.
«Κρατούσαν πολύ χαμηλό προφίλ και ζούσαν υπερβολικά λιτά. Ποτέ δεν εμφανίζονταν δημοσίως και διέθεταν την μικρότερη δυνατή ασφάλεια. Ο ΟΜΛ σχεδόν εξαφάνιζε τα ίχνη του. Η στοιχειώδης ομάδα στήριξής του ενσωματωνόταν εύκολα στην τοπική κοινότητα…Οι σύζυγοι, τα παιδιά και τα εγγόνια του δεν έβγαιναν σχεδόν ποτέ από τα σπίτια όπου διέμεναν. Κανένας δεν τους επισκεπτόταν ποτέ, ούτε καν τα έμπιστα μέλη της αλ Κάιντα”.
Στις καταθέσεις τους, οι σύζυγοί του αναφέρουν ότι στον μπιν Λάντεν δεν άρεσε να έχει τίποτα στην κατοχή του και διέθετε λιγοστά ρούχα. «Προτού έρθει στην Αμποταμπάντ είχε μόλις τρία ζευγάρια shalwar kameez (η παραδοσιακή κελεμπία) για το καλοκαίρι και τρία για τον χειμώνα. Όποτε δεν αισθανόταν καλά (ανεπίσημες αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι έπασχε από τη νόσο του Άντισον -δηλαδή, πρωτοπαθή επινεφριδική ανεπάρκεια- έπαιρνε τα παραδοσιακά αραβικά φάρμακα… και όταν ένιωθε αδυναμία έτρωγε λίγη σοκολάτα με ένα μήλο» αναφέρεται στην έκθεση.