Σε μια από τις ελάχιστες ως τώρα επίσημες τοποθετήσεις αμερικανών αξιωματούχων μετά το σάλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο απερχόμενος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βιέννη, Ουίλιαμ Ίκο, σε συνεντεύξεις του σε αυστριακές εφημερίδες χαρακτήρισε «υπερβολικές» τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις, καθώς, όπως υποστήριξε, όλα αυτά δεν είναι κάτι νέο και εξάλλου οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν στις κοινές προσπάθειες για αποτροπή πραγματικών κινδύνων για την ασφάλεια.
Στην εκτενέστερη αυτών στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο αμερικανός πρέσβης, σημειώνοντας πως δε σχολιάζει δημόσια τις «υποτιθέμενες» δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών, τονίζει πως η χώρα του έχει κάνει σαφές ότι οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες στο εξωτερικό, όπως πράττουν και όλες οι άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των στενότερων συμμάχων των ΗΠΑ στον κόσμο, οι οποίες συνεργάζονται μαζί τους και μοιράζονται επίσης τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών για να προστατέψουν τις χώρες τους.
Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πότε οι ΗΠΑ θα απαντήσουν στα 16 ερωτήματα που τους έχουν τεθεί από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, ήδη από την 11η Ιουνίου, σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM της NSA, ο Ίκο ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα σε διμερές επίπεδο και διά της διπλωματικής οδού.
Κατά την άποψή του, προσθέτει το ΑΜΠΕ, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος έχει μεγαλύτερες δυνατότητες: η NSA ή ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Facebook, στο οποίο τα πρόσωπα δίνουν οικειοθελώς περισσότερα προσωπικά στοιχεία από όσα θα μπορούσε να συλλέξει η NSA, όπου το πρόγραμμα παρακολούθησης έχει εκπονηθεί κατά τέτοιο τρόπο προκειμένου οι αστυνομικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία τα οποία χρειάζονται, ενώ ταυτόχρονα έχει προβλεφθεί η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.
Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε, το πρόγραμμα είναι νόμιμο, καθώς έχει λάβει επανειλημμένα την έγκριση αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου, οι οποίες και είναι ενήμερες επ’ αυτού και έχουν την εποπτεία του. Κάθε μεμονωμένη περίπτωση έχει εγκριθεί από δικαστήριο και κανείς δεν ισχυρίζεται πως η NSA έχει παραβιάσει τις οδηγίες των δικαστηρίων ή του Κογκρέσου. Το πρόγραμμα είναι διαφανές για επιλεγμένα μέλη του Κογκρέσου και βέβαια είναι μυστικό και για αυτό το λόγο δεν επιτρεπόταν να δημοσιοποιηθεί, καθώς κάτι τέτοιο εξυπηρετεί μόνον τους τρομοκράτες, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Έντουαρντ Σνόουντεν, επισήμανε ότι αυτός είχε δώσει όρκο για τη προάσπιση του απορρήτου των πληροφοριών, τον οποίο και παραβίασε, συνεπώς πέρασε στην παρανομία και πρέπει να φυλακιστεί, ενώ τόνισε πως δεν θεωρεί ότι η υπόθεση αυτή θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην ίδια συνέντευξή του στη «Ντι Πρέσε», όπως και στις δύο άλλες, παρόμοιου περιεχομένου, στις εφημερίδες «Ντερ Στάνταρντ» και «Βίνερ Τσάιτουνγκ», ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη απόφαση της Αυστρίας να αποσύρει το απόσπασμα της από την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στα Υψώματα του Γκολάν.
Τόσο για αυτή την απόφαση της Βιέννης όσο και για την άρνηση της Αυστρίας να δεχθεί στο έδαφός της κρατούμενους από τη φυλακή στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, ο πρέσβης των ΗΠΑ και πρώην επιχειρηματίας Ουίλιαμ Ίκο –ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα του στην Αυστρία από το καλοκαίρι του 2009 έως τα μέσα Ιουλίου, που πρόκειται να αποχωρήσει– εξέφρασε την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών.