Μαζικές είναι καθημερινά οι διαμαρτυρίες στους δρόμους του Λιβάνου από αγανακτισμένους πολίτες που τάσσονται κατά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, ζητώντας την απομάκρυνσή της.
Μπορεί οι διαδηλωτές να είναι οργισμένοι όμως το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει μια πιο γλυκιά πλευρά τους και αφορμή στάθηκε ένα μικρό αγόρι.
Η Eliane Jabbour ήταν στο αυτοκίνητο με τον 15 μηνών γιό της Robbin όταν έπεσε σε ένα μπλόκο διαδηλωτών. Οι διαμαρτυρόμενοι περικύκλωσαν το όχημα της και συνέχιζαν να φωνάζουν συνθήματα, ενώ εκείνη τους παρακαλούσε να χαμηλώσουν τη φωνή τους γιατί ο γιος της φοβόταν.
Ένα γκρουπ διαδηλωτών τότε έκανε κάτι το αναπάντεχο: άρχισε να τραγουδά το αγαπημένο παιδικό τραγούδι «Baby shark» ώστε να ηρεμήσει το αγόρι. Η μητέρα του τράβηξε το βίντεο με το κινητό της.
Δείτε το βίντεο:
Thanks for the animation on road from baby Robin HaddadChabeb furn el chebackAnd the shark Elie-joe Nehme
Posted by Eliane Jabbour on Saturday, October 19, 2019
Απορρίπτουν τα μέτρα της κυβέρνησης
Οι διαδηλωτές στον Λίβανο δήλωσαν σήμερα αποφασισμένοι να παραμείνουν στους δρόμους για έκτη συνεχόμενη ημέρα παρά την έγκριση από την κυβέρνηση ενός άνευ προηγουμένου πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Οι διαδηλωτές κήρυξαν γενική απεργία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι απορρίπτουν τα μέτρα, τα οποία συμφώνησε χθες Δευτέρα να ληφθούν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της χώρας Σαάντ Χαρίρι.
Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων στις οποίες κατέληξε η κυβέρνηση εντάσσεται μείωση κατά 50% του μισθού των πρώην και νυν βουλευτών και υπουργών, η κατάργηση του υπουργείου Πληροφόρησης και ενός αριθμού άλλων κρατικών φορέων και η σύσταση μιας επιτροπής κατά της διαφθοράς. Ο Χαρίρι δεσμεύτηκε επίσης ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι.
Οι διαδηλωτές κατηγορούν την πολιτική τάξη της χώρας για κακοδιαχείριση, διασπάθιση δημοσίων πόρων και ευρύτατα διαδεδομένη διαφθορά. Ζητούν επίσης την παραίτηση της κυβέρνησης.
Αφορμή για τις πρόσφατες διαδηλώσεις ήταν η αιφνίδια ανακοίνωση, την περασμένη Πέμπτη, ότι θα επιβληθεί ένας νέος φόρος στις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπως το WhatsApp, για να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία. Το διάγγελμα του Χαρίρι, την επόμενη ημέρα, ερμηνεύτηκε από πολλούς ως απόπειρα να διασωθεί η πολιτική ελίτ, την οποία οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ως διεφθαρμένη και ανίκανη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στη χώρα.
Ο Λίβανος δέχεται πιέσεις από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει μέτρα λιτότητας με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται το DPA.
Η χώρα αυτή έχει ένα από τα υψηλότερα δημόσια χρέη στον κόσμο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 150% του ΑΕΠ της.
Μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας γίνονται καθημερινά στο κέντρο της Βηρυτού, με τις τράπεζες και τα σχολεία να παραμένουν κλειστά, ενώ οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει και μεγάλους δρόμους της πρωτεύουσας.