Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν μια κοινή νίκη, αλλά η Δύση αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια χωρίς να σκέφτεται πως θα το εκλάβουν αυτό στη Ρωσία. Την άποψη αυτή διατυπώνει ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, με αφορμή την 30η επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει σήμερα το Ίδρυμα Γκορμπατσόφ.
Στην συνέντευξη του ο τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ τελευταίος σοβιετικός ηγέτης μιλάει για τα νεανικά του χρόνια, για τον «ψυχρό πόλεμο», εκφράζει τις ανησυχίες του για τον νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ρωσο- γερμανικές σχέσεις.
Την συνέντευξη πήρε ο εκδότης της εφημερίδας Στέφαν Άουστ.
«Το τέλος του ψυχρού πολέμου ήταν δική μας κοινή νίκη, αλλά οι δυτικοί πολιτικοί και πρωτίστως οι Αμερικανοί αυτοανακηρύχθηκαν νικητές. Και το διακήρυτταν αυτό παντού» λέει ο Γκορμπατσόφ και προσθέτει : «Μάλιστα δεν σκέφτηκαν, πως αυτό θα εκληφθεί από τη Ρωσία, από τους Ρώσους, που τόσα έκαναν για να τερματισθεί ο ψυχρός πόλεμος και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών. Ούτε επίσης σκέφθηκαν πως αυτό θα επηρεάσει την πολιτική και τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης».
Σύμφωνα με τον Γκορπματσόφ, η Δύση άρχισε να συμπεριφέρεται κατά τέτοιο τρόπο σαν να επιτρέπεται να κάνει τα πάντα, «να κάνει χρήση ισχύος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και να επιβάλλει τους όρους της…».
«Στην Ευρώπη αντί να οικοδομήσουν μια νέα αρχιτεκτονική κοινής ασφάλειας, ακολούθησαν τον δρόμο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ανακηρύσσοντας τη συμμαχία ως εγγυητή της ασφάλειας στην ήπειρο μας και εκτός των ορίων της», λέει ο Γκορπματσόφ, εκτιμώντας ότι «οι δυτικοί πολιτικοί δεν άντεξαν τις δοκιμασίες της νέας εποχής. Και σ’ αυτό βρίσκεται η πρωταρχική αιτία των σημερινών προβλημάτων».