Τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη βόρεια Συρία σε αεροπορική επιδρομή της Τουρκίας με στόχο ένα χωριό κοντά στη μεθοριακή κωμόπολη Ρας αλ-Άιν, όπου κουρδικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται στην επίθεση της Άγκυρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από αεροπορικό πλήγμα της Τουρκίας στο χωριό Μπαμπ αλ-Χέιρ», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, παρά την εκεχειρία στην οποία συμφώνησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ η Άγκυρα.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), αιχμή του δόρατος των οποίων είναι οι Κούρδοι, κατηγόρησαν επίσης σήμερα την Τουρκία ότι βομβαρδίζει περιοχές αμάχων παραβιάζοντας την κατάπαυση του πυρός που έχει κηρύξει.
«Παρά τη συμφωνία για να σταματήσουν οι μάχες, τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις και επιθέσεις πυροβολικού συνεχίζονται εναντίον των θέσεων μαχητών και οικισμών αμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος των SDF Μούσταφα Μπάλι.
Ο ίδιος δήλωσε πως οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν τη Ρας αλ-Άιν.
Κρότοι οβίδων ακούγονταν σήμερα το πρωί στα τουρκοσυριακά σύνορα παρά την κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Χαιρετίζει το Βερολίνο την προσωρινή κατάπαυση πυρός
Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την Παρασκευή τη συμφωνία των Προέδρων Τραμπ και Ερντογάν για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι για το Βερολίνο δεν έχει αλλάξει κάτι από την αρχική τοποθέτηση σε ό,τι αφορά την τουρκική επίθεση, αλλά και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα.
«Ό,τι συνεισφέρει στον τερματισμό των εχθροπραξιών στην βορειοανατολική Συρία και στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην προστασία αμάχων, βεβαίως το χαιρετίζουμε εμφατικά, δηλαδή και την δήλωση της Τουρκίας για διακοπή των εχθροπραξιών για 120 ώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «επί της αρχής για την γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει κάτι σε ό,τι αφορά την τουρκική στρατιωτική επίθεση». Αυτή τη θέση, σημείωσε ο κ. Μπούργκερ, η γερμανική κυβέρνηση την έχει ήδη εκφράσει επανειλημμένα, στο πλαίσιο τόσο του ΟΗΕ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η αυστηροποιημένη πολιτική μας εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία παραμένει και χθες στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η ανακωχή θα οδηγήσει σε μια οριστική κατάπαυση του πυρός. Για αυτό χρειάζεται η βούληση όλων των πλευρών να λυθούν επίμαχα θέματα δια της διπλωματικής οδού», τόνισε ο γερμανός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή παραμένουν ακόμη πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα» σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συνέπειες αυτής της στρατιωτικής επίθεσης. Για αυτά, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται, όπως είπε, σε εντατικές συνομιλίες με τους εταίρους και θα αξιοποιήσουμε εντός των επόμενων ημερών όλα τα φόρα και τις ευκαιρίες που θα της δοθούν. «Έχουμε βεβαίως πολλά ερωτήματα προς τους εταίρους μας για το πώς φαντάζονται την περαιτέρω διαδικασία», κατέληξε ο κ. Μπούργκερ.
Περισσότεροι από 2.300 Σύροι πρόσφυγες έφθασαν στο Ιράκ
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, διέφυγαν από τις συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία για να καταφύγουν στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες.
«Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες (…) υποδέχθηκε εκατοντάδες πρόσφυγες οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα ανάμεσα στη βορειοανατολική Συρία και στο Ιράκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ Αντρέι Μάετσιτς, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
Διευκρίνισε πως «περισσότεροι από 1.600 Σύροι πρόσφυγες οδηγήθηκαν από τα σύνορα στον καταυλισμό προσφύγων Μπαρνταράς», περίπου 150 χλμ. ανατολικά της Συρίας, και προσέθεσε πως άλλη μια ομάδα 734 ανθρώπων διέσχισε τα σύνορα στη διάρκεια της νύχτας.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 166.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την έναρξη στις 9 Οκτωβρίου της επίθεσης της Τουρκίας εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη βοειοανατολική Συρία.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει από την πλευρά του ότι η στρατιωτική επιχείρηση προκάλεσε τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων σε οκτώ ημέρες.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, σχεδόν 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών, εκ των οποίων δεκάδες άμαχοι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι.
Ο Μάετσιτς ανέφερε πως οι πρόσφυγες διηγήθηκαν κατά την άφιξή τους στο Ιράκ ότι χρειάστηκαν «μέρες για να φθάσουν στα σύνορα γιατί μετακινούνταν εν μέσω βομβαρδισμών και μαχών».
«Η πλειονότητα των νεοαφιχθέντων είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», είπε.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM) ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι έχει αυξήσει τα προγράμματα διατροφικής βοήθειας στη βορειοανατολική Συρία, ώστε να παράσχει τρόφιμα σε περίπου 580.000 ανθρώπους στην περιοχή τον Οκτώβριο.