Ο φωτορεπόρτερ Νταρ Γιασίν είναι ο νικητής του νέου διεθνούς βραβείου φωτορεπορτάζ «Yannis Behrakis» το οποίο απονέμεται εφέτος για πρώτη φορά στην πρώτη διοργάνωση του Athens Photo World και συνοδεύεται από 15 χιλιάδες ευρώ με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ο Νταρ Γιασίν, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press, έχει βάση του το Σρίναγκαρ του Κασμίρ και συμμετείχε στον διαγωνισμό με την ενότητα «Κασμίρ: ένας πόλεμος χωρίς τέλος» μέσα από μια σειρά 24 φωτογραφιών που τράβηξε την περίοδο μεταξύ 2016 και 2019.
«Από τότε που η Ινδία και το Πακιστάν απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Μ. Βρετανία, το 1947, η υπό αμφισβήτηση περιοχή του Κασμίρ στα Ιμαλάια βρίσκεται στο επίκεντρο συγκρούσεων μεταξύ των δύο εθνών. Οι γειτονικές χώρες, με πυρηνικές εγκαταστάσεις στα εδάφη τους, έχουν πολεμήσει αρκετούς πολέμους για την περιοχή, την οποία αμφότερες διεκδικούν εξ ολοκλήρου» σημειώνει ο φωτορεπόρτερ.
«Το 1989 ξέσπασε στο Κασμίρ μια αιματηρή εξέγερση με δεκάδες στρατιωτικών να εξαπολύουν μια βίαιη καμπάνια εναντίον της ινδικής κυριαρχίας» συνεχίζει ο ίδιος. «Αυτονομιστές αντίθετοι με την Ινδία, από καιρό απαιτούν να δοθεί ανεξαρτησία στην περιοχή των Ιμαλαίων ή να συγχωνευθεί με το γειτονικό Πακιστάν. Τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν διοικούν από ένα τμήμα του Κασμίρ. Πρόσφατα, το τμήμα που βρίσκεται υπό ινδικό έλεγχο, έχει βιώσει ανανεωμένες επιθέσεις επαναστατών και επαναλαμβανόμενες δημόσιες διαμαρτυρίες εναντίον της ινδικής διοίκησης, οι οποίες – τον περασμένο χρόνο – άφησαν περισσότερους από 400 νεκρούς, τους περισσότερους της δεκαετίας.
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει τους επαναστάτες, μια κατηγορία που το Πακιστάν αρνείται. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Κασμίρ υποστηρίζουν τον αγώνα των επαναστατών, ενώ επίσης συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες εναντίον της ινδικής κυριαρχίας. Περίπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην εξέγερση και τα συνεπακόλουθα σκληρότερα στρατιωτικά μέτρα από την πλευρά της Ινδίας» καταλήγει ο Νταρ Γιασίν.