Οι πρόεδροι των κρατών των δυτικών Βαλκανίων συμφώνησαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ σε πρόγευμα εργασίας με τον πρόεδρο της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και της Σλοβενίας, Μπορούν Παχόρ να καθιερώσουν άτυπες συναντήσεις στο πλαίσιο των οποίων θα εξετάζονται ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
«»Ο κ. Γιοσίποβιτς μετά τη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, της ΠΓΔΜ, Τζόρτζε Ιβάνοφ, του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα και τα τρία μέλη της προεδρίας της Βοσνίας, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς ανήγγειλε ότι στη συγκεκριμένη περιφερειακή πρωτοβουλία θα λαμβάνουν μέρος και πρόεδροι κρατών της ΕΕ και εκπρόσωποι της διοίκησης των Βρυξελλών.
“Η Κροατία και μετά την ένταξη στην ΕΕ επιθυμεί να αναπτύξει σχέσεις καλής γειτονίας και επίσης θα υποστηρίξει την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ” δήλωσε ο κ. Γιοσίποβιτς μετά την πρώτη άτυπη συνάντηση των “οκτώ”, της νέας περιφερειακής πρωτοβουλίας που ανέλαβε από κοινού με τον Σλοβένο ομόλογό του, Μπορούτ Παχόρ.
Το άτυπο πρόγευμα εργασίας στην Κροατία αποτελεί την έναρξη τακτικών άτυπων συναντήσεων των οκτώ προέδρων, στις οποίες θα προσκαλείται και ένας πρόεδρος από χώρα της ΕΕ, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις ή αξιωματούχος θεσμού της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η “αυτόχθονη ή αυτόνομη ιδέα” της “Ομάδας 8+1” των προέδρων Γιοσίποβιτς και Παχόρ είχε θετική αποδοχή από τους προέδρους των κρατών της περιοχής, καθώς και τη στήριξη του Βερολίνου, του Λονδίνου, του Παρισιού και της ΕΕ.
Οι πρόεδροι της Κροατίας και της Σλοβενίας θέλουν να στηρίξουν τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ προς την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων και να προωθήσουν τα πολιτικά, τα οικονομικά συμφέροντα της περιοχής και τα συμφέροντα ασφάλειας.
Στην επόμενη τακτική άτυπη συνάντηση, όπως αυτή που διεξήχθη σήμερα, χωρίς κρατικά σύμβολα – συνομιλητής των προέδρων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων θα μπορούσε να είναι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ο κ. Γιοσίποβιτς.
Όπως αναφ’ερει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κροατίας σήμερα αποσαφηνίστηκαν τρία σημαντικά πεδία που θα γίνουν αντικείμενο του έργου της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στο μέλλον, η διεύρυνση της ΕΕ και η στήριξη της διαδικασίας αυτής από την Κροατία και από τη Σλοβενία, τα κοινά περιφερειακά έργα υποδομών και η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων που ταλαιπωρούν την περιοχή.
Ο πρόεδρος της Κροατίας υπογράμμισε ότι με πολύ αισιοδοξία, την οποία εξέφρασαν και οι φιλοξενούμενοί του, βλέπει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.
Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς σε σύντομη δήλωσή του μετά τη συνάντηση συνεχάρη την Κροατία για την ένταξή της στην ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι από την άλλη πλευρά, οι πολίτες της Βοσνίας τώρα προσδοκούν αποφασιστικότερα βήματα στην κατεύθυνση της διεύρυνσης της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια.
“Δεν θα δημιουργήσουμε προβλήματα στην ΕΕ, αλλά αναμένουμε να κάνει το βήματα και να διευρυνθεί προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ώστε να ολοκληρωθεί” είπε ο κ. Ραντμάνοβιτς.
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς εξέφρασε τις ίδιες προσδοκίες από την ΕΕ υπογραμμίζοντας ότι με την ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ η πόρτα της διεύρυνσης παρέμεινε ανοιχτή.
“Είμαι πεπεισμένος ότι στους φίλους στη Σλοβενία και στην Κροατία θα έχουμε ισχυρούς υποστηρικτές της ενσωμάτωσής μας στην ΕΕ” τόνισε ο κ. Βουγιάνοβιτς εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σήμερα ξεκίνησε μία πρωτοβουλία που θα επιφέρει σημαντικό όφελος σε όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το μήνυμα που εστάλη με την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ είναι σαφές, η ΕΕ αφήνει την πόρτα ανοιχτή και για τις υπόλοιπες χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
Η ιδέα της άτυπης συνάντησης στο Ζάγκρεμπ ήταν κοινή πρωτοβουλία των προέδρων της Κροατίας και της Σλοβενίας, Ίβο Γιοσίποβιτς και Μπορούτ Παχόρ που επιθυμούν να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία.
Η επόμενη συνάντηση των οκτώ θα πραγματοποιηθεί στη Σλοβενία. Η πρωτοβουλία θα μπορούσε να θεωρηθεί συνέχεια της Διαδικασίας του Μπρντο, όταν στις 20 Μαρτίου του 2010 στο Μπρντο πρι Κράνι της Σλοβενίας υπό το σύνθημα “χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο” διεξήχθη διάσκεψη για τα δυτικά Βαλκάνια με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής που επιδίωκαν την ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές.