Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία αποφάσισαν σήμερα οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, όπως έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  Χέρμαν βαν Ρομπέι.

«Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Σερβία για την ένταξη στην ΕΕ», ανέφερε.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο περιήλθε σε γνώση του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Tanjug, αναφέρεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία αρχίζουν και τονίζεται ότι η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με την οποία και επίσημα θα τεθεί σε τροχιά εκκίνησης η διαπραγματευτική διαδικασία θα διεξαχθεί το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2014.

Πριν από αυτό, το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει διαπραγματευτικό πλαίσιο, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να επιβεβαιωθεί στη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών – κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ το Δεκέμβριο, επισημαίνει το ΑΜΠΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ενημερώνει για την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας και για την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Πηγή του Tanjug αναφέρει ότι με βάση το σχέδιο συμπερασμάτων δεν υπάρχει κανένας νέος όρος τον οποίο η Σερβία πρέπει να εκπληρώσει, ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι ανακοίνωσε νωρίτερα ότι στη σημερινή ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής είναι οι συζητήσεις για την Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία, η ένταξη της Λετονίας στην ευρωζώνη και η ένταξη της Κροατίας στην Ένωση από την 1η Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν ενόψει της συνεδρίασης είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, έχουν ήδη υιοθετήσει απόφαση όσον αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ και ότι στην ίδια πορεία θα συνεχιστούν οι σημερινές συνομιλίες.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ στη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο εισηγήθηκαν έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2014. Η Γερμανία επέμεινε το Συμβούλιο της ΕΕ φέτος το Δεκέμβριο να επικυρώσει μία ακόμη φορά την απόφαση, εφόσον βεβαιωθεί ότι η συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου – Πρίστινας υλοποιείται πλήρως.