Ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο εμφανίζονται οι δύο Τσέχες που απήχθησαν στο Πακιστάν δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Στο βίντεο αυτό αναφέρεται το αίτημα των απαγωγέων τους, να αφεθεί ελεύθερος ένας Πακιστανός πολίτης που κρατείται στις ΗΠΑ.
Η Αντονί Σραστέκα και η Χάνα Χουμπάλοβα, και οι δύο 24 ετών, είχαν απαχθεί τον Μάρτιο. Αυτές μιλούν στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ενώ πίσω τους υπάρχουν φωτογραφίες του Αάφια Σιντίκι, ενός επιστήμονα ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 86 ετών από δικαστήριο των ΗΠΑ το 2010. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο ότι πυροβόλησε πράκτορες του FBI και στρατιώτες στο Αφγανιστάν. Η καταδίκη του επικυρώθηκε πέρυσι από εφετείο.
«Απευθύνουμε έκκληση στις οικογένειές μας και στον πρόεδρό μας και σε ολόκληρο τον τσεχικό λαό και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για συνεργασία», είναι το μήνυμα που διαβάζει η Χουμπάλοβα στο βίντεο, το οποίο, όπως διευκρινίζει η ίδια, τραβήχτηκε στις 16 Απριλίου, μια ημέρα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστόνης.
«Η κατάσταση της υγείας μας είναι καλή, αλλά η ζωή μας κινδυνεύει», προσθέτει η ίδια.
Στο βίντεο αυτό παρουσιάζονται σε κοντινά πλάνα τα διαβατήρια των δύο γυναικών και μια επιγραφή στην οποία αναφέρεται: «Το μόνο αίτημά μας είναι να απελευθερώσετε τον δρ. Αάφια».
Στο βίντεο αυτό δεν αναφέρεται η ταυτότητα των απαγωγέων.
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, μετέδωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του βίντεο, ενώ το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί αναλύσεις.
Το τσεχικό τηλεοπτικό δίκτυο TV Nova μετέδωσε ότι το βίντεο αυτό δόθηκε στο δίκτυο από μια γυναίκα που είπε ότι ονομάζεται Όρνα Μόσε. Το βίντεο αυτό αναρτήθηκε επίσης σε ιστοσελίδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, η οποία ανοίχτηκε υπό το ίδιο όνομα την Κυριακή.
Οι δύο γυναίκες είχαν απαχθεί στην επαρχία Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στην μεθόριο με το Αφγανιστάν. Μετά την απαγωγή τους δεν υπήρχαν πληροφορίες για την τύχη τους και καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την ομηρία τους.