Δικαστήριο της Σκωτίας απέρριψε σήμερα προσφυγή αντιπάλων του Brexit που ζητούσαν να εκδοθεί εντολή που να αναγκάζει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει μια αναβολή του Brexit, εάν δεν πετύχει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 19 Οκτωβρίου.
Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από το μπλοκ στις 31 Οκτωβρίου, όπως είναι σήμερα η σχετική προθεσμία. Ωστόσο, το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο, γνωστό ως νόμο Μπεν, που τον αναγκάζει να ζητήσει αναβολή, εάν δεν καταφέρει να πετύχει μια συμφωνία έως τις 19 Οκτωβρίου, ή να εξασφαλίσει την έγκριση των βουλευτών για να αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, ωστόσο έχει δεσμευθεί ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ σε κάθε περίπτωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς να εξηγεί το γεγονός ότι οι δηλώσεις του προφανώς αντιφάσκουν.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αντίπαλοι του Brexit είχαν ζητήσει από δικαστήριο της Σκωτίας να εκδώσει εντολή που να τον αναγκάζει να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν, αλλά ο δικαστής Πολ Κάλεν απέρριψε σήμερα την προσφυγή τους. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι διαβεβαιώσεις, που δόθηκαν στο δικαστήριο από τον ανώτατο νομικό αξιωματούχο της κυβέρνησης στη Σκωτία, σημαίνουν ότι δεν είναι απαραίτητο να γίνει αυτό.
«Η κυβέρνηση δέχεται ότι εφαρμόζοντας την πολιτική της οφείλει να συμμορφωθεί με το Νόμο του 2019», ανέφερε ο δικαστής στην απόφασή του. «Καθώς αυτή είναι η ξεκάθαρα δηλωθείσα θέση της κυβέρνησης ενώπιον του δικαστηρίου, δεν υπάρχει ανάγκη να εκδοθούν αναγκαστικές εντολές σε βάρος αυτής ή του πρωθυπουργού».
Ο δικηγόρος Τζο Μομ, που συμμετέχει στην υπόθεση σε βάρος του Τζόνσον, δήλωσε ότι αύριο θα προσφύγουν και στο ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας.
Τζόνσον καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντήσει στο σχέδιό του για το διαζύγιο
Την ίδια ώρα, ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρουσιάσει με λεπτομέρειες τις ανησυχίες της για το σχέδιό του για το Brexit και δήλωσε ότι ήδη έκανε έναν «μεγάλο συμβιβασμό» για να καταλήξει σε μια νέα συμφωνία.
Ο Τζόνσον δήλωσε σε δημοσιογράφους σε επίσκεψή του σε νοσοκομείο έξω από το Λονδίνο ότι η Βρετανία έκανε μια πολύ γενναιόδωρη, δίκαιη και λογική προσφορά.
«Αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε από εσάς (την Ευρωπαϊκή Ένωση) τώρα είναι ποιες είναι οι σκέψεις σας», δήλωσε. «Εάν έχετε θέμα με οποιαδήποτε από τις προτάσεις που υποβάλαμε, τότε ας μπούμε σε λεπτομέρειες και να τις συζητήσουμε».
«Το θέμα είναι, ποια είναι η αντίρρηση της ΕΕ σε αυτό, ποια είναι η πρότασή τους, από πού προέρχονται; Δεν έχουμε ακούσει στην πραγματικότητα λεπτομέρειες από εκείνους για αυτά που νομίζουν ότι αποτελούν πρόβλημα».