Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσού επιβεβαίωσε σήμερα ότι σημειώθηκαν «επεισόδια» στο σημείο διέλευσης της Κουνέιτρα, πάνω στη γραμμή εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, που τέθηκε υπό τον έλεγχο των σύρων ανταρτών, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

«Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή την κατάσταση στα Υψίπεδα του Γκολάν που είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή. Αναπροσαρμόσαμε σε πραγματικό χρόνο την θέση της δύναμης του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, λαμβάνοντας υπόψη κυρίως την ασφάλεια τους προσωπικού μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

«Υπήρξαν πυρά», διευκρίνισε ο Λαντσού ο οποίος δεν επιβεβαίωσε ότι οι σύροι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το σημείο διέλευσης, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, όταν ρωτήθηκε αν αυτά τα επεισόδια αυτά θέτουν σε κίνδυνο την παρουσία της FNUOD, της δύναμης των 1.200 κυανοκράνων του ΟΗΕ που από το 1974 επιτηρούν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας στα υψίπεδα του Γκολάν, ο Λαντσού απάντησε: «Όχι, είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας η δύναμη του ΟΗΕ να μπορεί να συνεχίσει την αποστολή της υπέρ της σταθερότητας της περιοχής».

«Η Αυστρία και οι Φιλιππίνες που διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανδρών στην αποστολή αυτή, διατηρούν επί του παρόντος τις δυνάμεις τους. Τις χρειαζόμαστε», υπογράμμισε ο διπλωμάτης, ενώ η Βιένη έχει προειδοποιήσει ότι θα αποσύρει τους στρατιώτες της σε περίπτωση άρσης του εμπάργκο για τις παραδόσεις όπλων στη συριακή αντιπολίτευση.

«Εδώ και έναν χρόνο, είναι μια περιοχή στην οποία μαίνονται πολλές συγκρούσεις. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε τους κινδύνους. Κλείσαμε ορισμένα φυλάκια που ήταν σε σημεία ιδιαίτερα εκτεθειμένα. Ενισχύσαμε τον εξοπλισμό μας», εξήγησε ο Λαντσού ο οποίο μετέβη στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε φόρουμ για την ασφάλεια στην Αφρική.