Σε 23 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας 25χρονος Λιβανέζος, μετανάστης στο Σικάγο, που κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την πυροδότηση βόμβας κοντά στο διάσημο στάδιο του μπέιζμπολ Wrigley Field. Ο Σάμι Σαμίρ Χάσουν διέμενε νόμιμα στο αμερικανικό έδαφος τη στιγμή της σύλληψής του το 2010.
«Είναι φοβερό και μόνο να σκεφτούμε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν η βόμβα εκρήγνυτο», είπε ο δικαστής Ρόμπερτ Τζέντλεμαν ανακοινώνοντας την ετυμηγορία.
Ο Χάσουν είχε ομολογήσει την ενοχή του πέρσι στις κατηγορίες για απόπειρα χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής και για απόπειρα χρήσης εκρηκτικού μηχανισμού. Είχε παραδεχτεί ότι είπε σε έναν άνδρα, που ήταν πληροφοριοδότης του FΒΙ, ότι ήθελε να «παραλύσει» τα εμπορική ζωή του Σικάγο ώστε να φανούν τα κενά στα μέτρα ασφαλείας και να εξαναγκάσει σε παραίτηση τον τότε δήμαρχο του Σικάγο Ρίτσαρντ Ντάλι, εναντίουν του οποίου εκκρεμούσε καταγγελία αξιόποινης πράξης.
Ο πληροφοριοδότης τον σύστησε σε πράκτορα του FBI, ο οποίος προσποιήθηκε τον τρομοκράτη που είχε δεχτεί να βοηθήσει να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η συνωμοσία στο όνομα της «επανάστασης».
Ύστερα από εβδομάδες μυστικών συναντήσεων και συζητήσεων για πιθανούς στόχους που βιντεοσκοπούσε το FBI, ο πράκτορας έδωσε τελικά στον Χάσουν ένα σακίδιο που υποτίθεται ότι περιείχε εκρηκτικά, αρκετά ισχυρά ώστε να καταστραφεί μισό οικοδομικό τετράγωνο.
Ο νεαρός Λιβανέζος λίγο μετά ενεργοποίησε τον πυροδοτικό μηχανισμό της υποτιθέμενης αυτοσχέδιας βόμβας και πέταξε το σακίδιο σε κάδο απορριμμάτων το βράδυ του Σαββάτου 18 Σεπτεμβρίου του 2010, κοντά στα μπαρ και τα εστιατόρια της πολυσύχναστης περιοχής που είχαν γεμίσει από θεατές οι οποίοι θα παρακολουθούσαν συναυλία στο στάδιο Wrigley Field. Τότε έγινε η σύλληψη του Χάσουν.
«Στις συζητήσεις ο Χάσουν έδειξε σαφώς ότι προτίθετο να πυροδοτήσει μια βόμβα για να σκοτώσει αθώους και να ανοίξει πυρ εναντίον αξιωματικών της αστυνομίας, σε μια απόπειρα αποσταθεροποίησης της πόλης του Σικάγο», σχολίασε ο εισαγγελέας αρμόδιος για τη βόρεια περιφέρεια του Ιλινόι Γκάρι Σαπίρο. «Οι ενέργειές του έδειξαν ότι οι κουβέντες του ήταν κάτι παραπάνω από λόγια του αέρα».
Ο Χάσουν θα σταλεί στη χώρα του μόλις εκτίσει την ποινή του.