Το μετρό παραμένει κλειστό, καταστήματα κι επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ή αναμένεται να γίνουν συγκεντρώσεις: η CGTP, η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων της Πορτογαλίας, διοργανώνει σήμερα Πέμπτη μια ημέρα διαμαρτυρίας εναντίον της λιτότητας που εφαρμόζεται κατ’ απαίτηση των πιστωτών της χώρας, η οποία βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης από τον Μάιο του 2011.
«Προβλέπουμε μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, που έχουν δείξει την ετοιμότητά τους για ένα πιο γενικό αγώνα», είπε το πρωί ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της CGTP.
Η CGTP, που θεωρείται ότι πρόσκειται στο Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, και το άλλο μεγάλο πορτογαλικό συνδικάτο, το UGT, το οποίο θεωρείται ότι πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό κόμμα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να κηρύξουν γενική απεργία μέσα στον Ιούνιο.
Το μετρό στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας σταμάτησε να λειτουργεί από χθες βράδυ, γεγονός που προκάλεσε έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Λισαβόνα, καθώς πολλοί χρήστες του, μάλλον από συνήθεια, επέλεξαν να μετακινηθούν με τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητά τους. Απεργούσαν επίσης και άλλες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές του τομέα των μεταφορών, ενώ συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας επρόκειτο να γίνουν σε χώρους εργασίας και σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η CGTP επέλεξε την 30ή Μαΐου, που είναι η εορτή της Αγίας Δωρεάς για τους καθολικούς, για να πραγματοποιήσει την κινητοποίηση αυτή, καθώς, για πρώτη φέτος, αυτή η ημέρα δεν είναι αργία, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τέσσερις αργίες στο πλαίσιο των προσπαθειών της για δημοσιονομική εξυγίανση.
«Οι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν εναντίον της κλοπής των αργιών και θα αντιταχθούν στην εργασία που δεν αμείβεται», δήλωσε ο Κάρλους.
Η Πορτογαλία έχει ενταχθεί εδώ και δύο χρόνια σε ένα πρόγραμμα δανεισμού ύψους 78 δισεκατ. ευρώ με αντάλλαγμα δρακόντεια μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που συνέβαλαν στην ύφεση της οικονομίας και την αύξηση της ανεργίας. Κατά τις κυβερνητικές προβλέψεις, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά άλλο ένα 2,3% φέτος και η ανεργία θα φθάσει σε επίπεδο-ρεκόρ, στο 18,2%,
Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πρόγραμμα λιτότητας έχει προκαλέσει μια αισθητή αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, η οποία εκδηλώνεται στην Πορτογαλία με επανειλημμένες απεργίες και διαδηλώσεις αλλά πάντως με ειρηνικό τρόπο, αντίθετα απ’ ό,τι στην Ελλάδα και στην Ισπανία, όπ0υ οι διαδηλώσεις έχουν αμαυρωθεί από επεισόδια.
Η πορτογαλική κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών προωθώντας προτάσεις υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ προβλέπει ότι από το 2014 η οικονομία θα επανέλθει σε μια οριακή ανάπτυξη (0,6%).
Όμως καθώς το χρέος έχει ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ της, η Πορτογαλία παραμένει αντιμέτωπη με πολύ σοβαρές δυσκολίες για να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που της έχουν τεθεί από τη διεθνή τρόικα των πιστωτών της (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), παρά το ότι συμφωνήθηκαν πιο ευνοϊκοί όροι τον Μάρτιο και τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν την Τρίτη τους αναθεωρημένους στόχους στους οποίους έχουν συμφωνήσει η τρόικα και η Πορτογαλία, με βάση τους οποίους η Λισαβόνα καλείται να μειώσει το έλλειμμά της στο 5,5% του ΑΕΠ φέτος, κατόπιν στο 4% το 2014 και κάτω από το όριο του 3% που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015.
Παρ’ όλ’ αυτά οι στόχοι θεωρείται δύσκολο να επιτευχθούν καθώς, με βάση τις τελευταίες του εκτιμήσεις, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εμφανίζεται πιο απαισιόδοξος από την πορτογαλική κυβέρνηση, προβλέποντας πως το έλλειμμα της Πορτογαλίας θα φτάσει φέτος το 6,4% του ΑΕΠ και το 5,6% το 2014, δηλαδή αντίστοιχα 0,9% και 1,6% πάνω από τις εκτιμήσεις της Λισαβόνας και των πιστωτών της.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να λέει ότι θέλει να επιτύχει τους στόχους που της έχουν τεθεί, αν και ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου είχε παραδεχτεί πρόσφατα ότι μπορεί να ζητήσει από την τρόικα νέα παράταση, αίτημα που οι πιστωτές μπορεί να αντιμετωπίσουν ευνοϊκά αφού η Πορτογαλία θεωρείται «καλός μαθητής» στην ευρωζώνη.