Ενενήντα οκτώ πρόσφυγες από τη Λιβύη υποδέχθηκε η Ιταλία, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας απομάκρυνσης το ταχύτερο δυνατόν των χιλιάδων εγκλείστων σε ανασφαλή κέντρα κράτησης μεταναστών, που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού, στη χώρα της βόρειας Αφρικής.
Στα κέντρα αυτά επικρατεί χαοτική κατάσταση, όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Πολλοί από τους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν στην Ιταλία είναι υπήκοοι της Ερυθραίας, της Αιθιοπίας, της Σομαλίας και του Σουδάν, που είχαν παραμείνει υπό κράτηση στη Λιβύη για μακρύ χρονικό διάστημα. Ανάμεσά τους ήταν 52 ασυνόδευτα παιδιά, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Η Ύπατη Αρμοστεία ευχαρίστησε την Ιταλία, επισήμανε ωστόσο ότι περίπου 3.600 πρόσφυγες παραμένουν έγκλειστοι σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη, μείζονα κόμβο διέλευσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν σε κράτη της Ευρώπης.
Οι άνθρωποι αυτοί κρατούνται υπό απάνθρωπες και ανασφαλείς συνθήκες σε εγκαταστάσεις που δεν τους χωρούν, έχουν επισημάνει επανειλημμένα υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Τον Ιούλιο, 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 130 τραυματίστηκαν όταν βομβαρδίστηκε κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε προάστιο της Τρίπολης εν μέσω των εχθροπραξιών ανάμεσα σε παραστρατιωτικές ομάδες που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και τις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.
«Ελπίζουμε ότι κι άλλες χώρες θα μιμηθούν αυτό το παράδειγμα και να επιτρέψουν να γίνουν παρόμοιες κατεπείγουσες απομακρύνσεις για ανθρωπιστικούς λόγους για να σωθούν ζωές», σημείωσε ο εκπρόσωπος της UNHCR για τη Νότια Ευρώπη, ο Ρόλαντ Σίλινγκ.
Από τον Ιανουάριο, η Ύπατη Αρμοστεία βοήθησε να απομακρυνθούν 1.474 πρόσφυγες από τη Λιβύη. Εξ αυτών, 710 υποδέχθηκε η Νίγηρας, 393 η Ιταλία, ενώ σε 371 επετράπη να μετεγκατασταθούν μόνιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στον Καναδά, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
(φωτογραφία αρχείου)