Οι αρχές της Νιγηρίας ανακοίνωσαν ότι απελευθέρωσαν τρεις γυναίκες και έξι παιδιά που είχε απαγάγει η οργάνωση Μπόκο Χαράμ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποίησε ο στρατός εναντίον των ισλαμιστών στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.
Οι όμηροι είχαν απαχθεί στις 7 Μαΐου κατά την διάρκεια επίθεσης της Μπόκο Χαράμ στην πόλη Μπάμα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Κρις Ολουκολάντε.
Μια γυναίκα και δύο παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται, διευκρίνισε ο ίδιος.
Ο στρατός κατάφερε σε επιχείρησή του «να απελευθερώσει εννέα γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν όμηροι», πρόσθεσε ο Ολουκολάντε.
Σύμφωνα με τον στρατό, οι όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι βρίσκονται μεταξύ αυτών που παρουσιάζονταν σε πρόσφατο βίντεο της Μπόκο Χαράμ.
Ο φερόμενος ως ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης, Αμπουμπακάρ Σεκάου, δείχνει σε ένα βίντεο κάποιες γυναίκες και παιδιά και δηλώνει ότι τους κρατούν ομήρους σε αντίποινα για την κράτηση απο τον νιγηριανό στρατό γυναικών και παιδιών μελών της Μπόκο Χαράμ. «Μέχρι να δούμε τις γυναίκες μας και τα παιδιά μας, δεν θα αφήσουμε ελεύθερες τις γυναίκες και τα παιδιά αυτά», απειλεί ο ίδιος στο βίντεο.
Οι αρχές είχαν ανακοινώσει στη συνέχεια ότι προτίθενται να απελευθερώσουν κρατούμενους που ήταν ύποπτοι σχετικά με «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν γυναίκες και παιδιά.
Στις 7 Μαΐου μέλη της Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν φορώντας στολές στρατιωτών σε φυλακή στην Μπάμα και επιτέθηκαν σε πολλά δημόσια κτίρια, προκαλώντας τον θάνατο συνολικά 55 ανθρώπων.
Ο στρατός της χώρας διεξάγει από τις 15 Μαΐου ευρεία επιχείρηση κατά της Μπόκο Χαράμ στις πολιτείες Μπόρνο, Γιόμπε και Ανταμάουα, τις οποίες ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποσκοπώντας στην ανακατάληψη ζωνών που έχουν πέσει στα χέρια της οργάνωσης αυτής.
Οι ΗΠΑ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν εκφράσει ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό, ενώ ο στρατός της χώρας έχει συχνά κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε επιχειρήσεις καταστολής των ισλαμιστών στο παρελθόν.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και η καταστολή της εξέγερσης των ισλαμιστών από τις δυνάμεις ασφαλείας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 3.600 ανθρώπων από το 2009.