Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλο το Πακιστάν σήμερα για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της Ινδίας τον προηγούμενο μήνα να άρει το ειδικό καθεστώς της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Πακιστάν, αλλά και στην περιοχή του Κασμίρ που ελέγχεται από το Ισλαμαμπάντ.
Το μεσημέρι τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδας) οι σειρήνες ήχησαν σε όλο το Πακιστάν και τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας μετέδωσαν τους εθνικούς ύμνους της χώρας και του Κασμίρ. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεκόπη για αρκετά λεπτά.
Στο Ισλαμαμπάντ χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από κυβερνητικά κτίρια, ενώ ο πρωθυπουργός Ίμραν Χαν εκφώνησε ομιλία προς το έθνος, δεσμευόμενος να συνεχίσει τη μάχη για το Κασμίρ μέχρι αυτό να «απελευθερωθεί».
«Θα είμαστε στο πλευρό του Κασμίρ μέχρι την τελευταία μας πνοή», τόνισε ο Χαν. «Είμαστε στο πλευρό τους αυτές τις δύσκολες στιγμές. Το μήνυμα από εδώ σήμερα είναι ότι για όσο διάστημα οι κάτοικοι του Κασμίρ δεν είναι ελεύθεροι, θα είμαστε στο πλευρό τους», υπογράμμισε ο Πακιστανός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.
Το Κασμίρ «μήλον της έριδος» ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν
Η περιοχή του Κασμίρ αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τριβής μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, δύο δυνάμεων που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Και οι δύο χώρες κυβερνούν μέρη του Κασμίρ και το διεκδικούν ολόκληρο και έχουν αντιπαρατεθεί δύο φορές πολεμικά μετά το 1947 εξαιτίας της διαφιλονικούμενης περιοχής.
Η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανέστειλε στις 5 Αυγούστου το ειδικό καθεστώς του Κασμίρ, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι, βάσει του οποίου το κρατίδιο κατήρτιζε δική του νομοθεσία, ενώ δεν επιτρεπόταν σε όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής να αγοράζουν ιδιοκτησίες εκεί ή να διεκδικούν θέσεις στον δημόσιο τομέα και στα κολλέγια.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Νέου Δελχί υπάρχει μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες στο Κασμίρ – με τη σύνδεση στο Ίντερνετ και τα τηλέφωνα να έχει διακοπεί– ενώ έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών. Εξάλλου τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Το κόμμα του Μόντι επιθυμούσε εδώ και καιρό να αναστείλει το ειδικό καθεστώς του Ινδικού Κασμίρ θεωρώντας ότι εμποδίζει το κρατίδιο να ενσωματωθεί με την υπόλοιπη χώρα.
Επικριτές της απόφασης της ινδικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι η ανάκληση της αυτονομίας του Κασμίρ θα αποξενώσει περισσότερο τους κατοίκους του και θα τροφοδοτήσει την 30χρονη εξέγερση στην περιοχή, από την οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι.
Η κίνηση του Νέου Δελχί εξόργισε και το Πακιστάν, το οποίο διέκοψε τους εμπορικούς δεσμούς του με την Ινδία και απέλασε τον Ινδό πρεσβευτή.
Στο μεταξύ ένας καταστηματάρχης δέχθηκε πυροβολισμούς και σκοτώθηκε από αντάρτες έξω από το μαγαζί του στα περίχωρα της μεγαλύτερης πόλης του ινδικού Κασμίρ, της Σριναγκάρ.
Το περιστατικό σημειώθηκε αργά χθες Πέμπτη το βράδυ όταν ένας από τους αντάρτες, ο οποίος κρατούσε όπλο, τον πυροβόλησε εξ επαφής.
Ο 60χρονος άνδρας υπέκυψε στα τραύματά του την ώρα που τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η αστυνομία στο Twitter. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει συλλήψεις.