Για τον κίνδυνο ενός νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος προειδοποίησε χθες ο πρώην πραξικοπηματίας στρατηγός και πρόεδρος του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, ενώ ο ίδιος ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος και να επιστρέψει στην ταραχώδη εγχώρια πολιτική σκηνή.
Ο στρατηγός εν αποστρατεία είπε ότι ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Άσφακ Περβέζ Καγιάνι ίσως «αναγκαστεί να επέμβει» και να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Άσιφ Άλι Ζαρντάρι η οποία, όπως είπε, αποτυγχάνει να κάμψει τον ισλαμικό εξτρεμισμό και να αντιμετωπίσει τα τεράστια οικονομικά προβλήματα στο Πακιστάν.
Ο Μουσάραφ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1999 και ζει στο Λονδίνο αφότου παραιτήθηκε το 2008, επικαλέστηκε ως ένδειξη ενός ενδεχόμενου πραξικοπήματος την έκτακτη συνάντηση “διαχείρισης κρίσης” που είχαν αυτήν την εβδομάδα ο Καγιάνι, ο Ζαρντάρι και ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι.
Ερωτηθείς εάν και κατά πόσον θεωρεί πως είναι πιθανό ένα νέο πραξικόπημα, είπε σε φόρουμ στο Λονδίνο ότι «λοιπόν, βλέπετε τις φωτογραφίες από τη συνάντηση του προέδρου και του πρωθυπουργού και του Α/ΓΕΕΘΑ και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν συζητούσαν για τον καιρό. Εξελίχθηκε μια πολύ σοβαρή συζήτηση κάποιου είδους και αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκούνται πολλές πιέσεις σε αυτόν τον αρχηγό» του επιτελείου, πρόσθεσε.
Ο 67χρονος στρατηγός ε.α. είπε ότι παρόμοιες «πιέσεις» είχε αντιμετωπίσει και ο ίδιος ως επικεφαλής του στρατού στην ισλαμική δημοκρατία, που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, από το 1998 ως το 1999, και αυτές τον ώθησαν να ανατρέψει με πραξικόπημα τον τότε πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ.
«Εκείνη τη χρονιά το Πακιστάν κατέρρεε και πολλοί άνθρωποι, πολιτικοί, γυναίκες, άνδρες, έρχονταν σε εμένα και μου έλεγαν “Γιατί δεν ενεργείς; Θα ενεργήσεις για το καλό του Πακιστάν;”» υποστήριξε ο Μουσάραφ.
«Ήμουν σε δίλημμα, ο αρχηγός του στρατού τι κάνει; Δεν υπάρχει συνταγματική διάταξη, τι κάνει;», πρόσθεσε.
Ο Μουσάραφ επιβεβαίωσε ότι θα ιδρύσει από το Λονδίνο ένα νέο πολιτικό κόμμα με στόχο να λάβει μέρος στις επόμενες εκλογές στο Πακιστάν το 2013, αλλά δεν αποκάλυψε πότε σκοπεύει να επιστρέψει στην πατρίδα του–όπου υπάρχει το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν κατηγορίες περί προδοσίας.
Ο στρατηγός είπε ότι η κυβέρνηση Ζαρντάρι έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει την κρίση της οικονομίας, την απειλή των Πακιστανών Ταλιμπάν και τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών για μεγάλο τμήμα της χώρας νωρίτερα εφέτος.
Ο στρατός του Πακιστάν κυβέρνησε με «σιδηρά πυγμή», επιβάλλοντας πραξικοπήματα, για πάνω από τα μισά χρόνια της ύπαρξης της χώρας, μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Βρετανία το 1947.