Στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας της Γερμανίας, δείχνουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταγράφεται μια διαρκής αύξηση του αριθμού των Γερμανών οι οποίοι, αν και εργάζονται, έχουν ανάγκη προνοιακής στήριξης από το κράτος.
Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία για το 2012, 323.000 νοικοκυριά, 20.000 περισσότερα από ό,τι το 2009, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσής τους από τις μισθολογικές αποδοχές τους, καθώς κερδίζουν μηνιαίως λιγότερα από 800 ευρώ καθαρά. Όπως επισημαίνεται, η κατάσταση αποδίδεται στους χαμηλούς μισθούς, αλλά και στον μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε θέσεις μερικής απασχόλησης.
Ιδιαίτερα δυσμενής είναι η κατάσταση μεταξύ των άγαμων, με τον αριθμό των εργαζόμενων που εισπράττουν παράλληλα κοινωνικά επιδόματα να έχει αυξηθεί από το 2009 κατά 38%.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung (SZ), οι εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη κρατικής στήριξης προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της λιανικής πώλησης, της εστίασης, των ξενοδοχείων και της υγείας.
Τα στοιχεία αναζωπύρωσαν την διαμάχη για την θέσπιση κατώτατου μισθού, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Η εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Ανέτε Κράμε δήλωσε ότι όλοι αριθμοί δείχνουν λανθασμένη εφαρμογή των εργασιακών συμβάσεων και επανέφερε το αίτημα για κατώτατο μισθό στα 8,50 ευρώ την ώρα. Εκπρόσωπος του Γραφείου Εργασίας ωστόσο είπε, μιλώντας στην SZ, ότι το να εργάζεται κανείς είναι καλύτερο από το να είναι άνεργος.