«Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε κάθε δράση και πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει τις επιχειρήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου πιο κοντά, προωθώντας την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευημερία των οικονομιών μας». Αυτό υπογράμμισε η Α’ αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, μιλώντας στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργάνωσε σήμερα, στο περιθώριο της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου, η Συνομοσπονδία Αιγυπτιακών Επιμελητηρίων Εμπορίου (FEDCOC) σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κύπρου.
Η κ. Εφραίμογλου υπογράμμισε ότι το επιχειρηματικό φόρουμ αποτελεί ορόσημο για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που διατηρούν οι τρεις χώρες ενώ σημείωσε πως «σε ένα περιβάλλον έντονης γεωπολιτικής αστάθειας, οι προκλήσεις για το εξαγωγικό εμπόριο και τις επενδύσεις είναι υψηλές. Ωστόσο, ακριβώς υπό αυτές τις συνθήκες, η περιφερειακή οικονομική συνεργασία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία».
«Το ΕΒΕΑ – συνέχισε η ίδια – θα συνεχίσει να συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτήν την προσπάθεια. Ειδικά για τις αγορές της Αιγύπτου και της Κύπρου, στηρίζουμε ενεργά την επίτευξη των στόχων που τίθενται και στεκόμαστε στο πλευρό των επιχειρηματιών, παρέχοντάς τους πληροφόρηση, καθοδήγηση και την υποστήριξη που χρειάζονται για να εξερευνήσουν και να δημιουργήσουν γόνιμες συνεργασίες».
Η κ. Εφραίμογλου υπενθύμισε ότι, πρόσφατα, το ΕΒΕΑ πραγματοποίησε μια ειδική ενημερωτική εκδήλωση για την αιγυπτιακή αγορά, σε συνεργασία με την πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα, ενώ γνωστοποίησε ότι σχεδιάζεται μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή στην Αίγυπτο εντός του 2025.
«Δέσμευσή μας είναι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε κάθε δράση και πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει πιο κοντά τις επιχειρήσεις των τριών χωρών, προωθώντας την ανάπτυξη, την καινοτομία και την ευημερία των οικονομιών μας» τόνισε και πρόσθεσε: «Καθώς βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της Μεσογείου, μας υπενθυμίζεται η ευθύνη μας να αξιοποιήσουμε αυτές τις συνδέσεις για να χτίσουμε ένα ευημερούν μέλλον. Τα έθνη μας μοιράζονται, όχι μόνο γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και ένα κοινό όραμα για συνεργατική προσέγγιση στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας».
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, «η Αίγυπτος είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία, που ήδη αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο όγκος του συνολικού διμερούς εμπορίου ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει και σημαντική παρουσία ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, όπως οι πρόσφατες επενδύσεις του Ομίλου Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στον τομέα της υγείας, η επένδυση του Ομίλου V ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων και η ίδρυση της Antipollution Egypt σε συνεργασία με την Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ, με στόχο την μετατροπή της Διώρυγας του Σουέζ στην πρώτη πράσινη διώρυγα έως το 2030».
Επιπλέον, συνέχισε, τα τελευταία χρόνια η Αίγυπτος προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων για να αυξήσει την ανοικτότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Στοχεύει στρατηγικά στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, μέσω κινήτρων, ιδιωτικοποιήσεων και δημιουργίας βιομηχανικών ζωνών.
Η χώρα, πρόσθεσε, παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως τους ενεργειακούς πόρους της, το ανταγωνιστικό κόστος λειτουργίας και εργασίας, καθώς και τη γεωγραφική της θέση, που την καθιστά πύλη προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Το επενδυτικό τοπίο ενισχύεται επίσης από τη νέα Εταιρική Σχέση μεταξύ Αιγύπτου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που παρέχει χρηματοδότηση για σημαντικά έργα σε τομείς σχετικούς με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες σε ένα ευρύ φάσμα παραδοσιακών, αλλά και νέων τομέων.
Αυτά, τόνισε η κ. Εφραίμογλου, περιλαμβάνουν σαφώς τον τομέα της ενέργειας, στον οποίο έχει ήδη χτιστεί μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, τον κατασκευαστικό τομέα, τις τεχνολογίες περιβαλλοντικής προστασίας, τη διαχείριση νερού και αποβλήτων, τις εφοδιαστικές αλυσίδες, τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνίες.
Σε ό,τι αφορά το διμερές εμπόριο, υπογράμμισε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για επέκταση της συνεργασίας, σε τομείς όπως τα κλωστοϋφαντουργικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα βιομηχανικά αγαθά, τα τρόφιμα και τα ενδύματα.
«Σε όλους αυτούς τους τομείς, οι χώρες μας διαθέτουν δυναμικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις, αναπτυσσόμενα οικοσυστήματα και ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας» είπε η κ. Εφραίμογλου.
«Με την Κύπρο, οι σχέσεις είναι ισχυρές. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εμπορικών εταίρων της Κύπρου, ενώ πάνω από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται επιτυχώς στη χώρα» συνέχισε.
«Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών διατηρεί συμφωνίες συνεργασίας με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Καΐρου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Λεμεσού» υπογράμμισε η κ. Εφραίμογλου. «Πάνω σε αυτή τη βάση, μπορούμε τώρα να εκμεταλλευτούμε νέες ευκαιρίες» πρόσθεσε.
H δυναμική των startup
Τέλος, αναφέρθηκε στην δυναμική που υπάρχει για συνεργασία στον τομέα των startup και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.
Σε αυτόν τον τομέα, όπως επεσήμανε, το ΕΒΕΑ έχει δραστηριοποιηθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη θερμοκοιτίδα και επιταχυντή startup επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, έχει υποστηρίξει περισσότερες από 600 καινοτόμες επιχειρηματικές ομάδες, ενώ συντονίζονται και επιτυχημένα διασυνοριακά έργα.
«Διαθέτουμε μια μεγάλη δεξαμενή τεχνογνωσίας και εμπειρίας, την οποία είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε, προκειμένου να προωθήσουμε την καινοτόμο ικανότητα των επιχειρήσεων και των οικονομιών μας» κατέληξε στην ομιλία της η κ. Εφραίμογλου.
Πηγή: ΑΠΕ