Η κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε την πώληση στην Ινδονησία τουλάχιστον 100 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2 και 50 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, αλλά ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την ενδεχόμενη πώληση αρμάτων μάχης στην Σαουδική Αραβία, δήλωσε μια κυβερνητική πηγή του αμυντικού τομέα.
Το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Γερμανίας, στο οποίο προεδρεύει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και συμμετέχουν υπουργοί, πρέπει να εγκρίνει τις μεγάλες πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει ποτέ τις αποφάσεις του.
Η Ινδονησία, η μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας, είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αγοράσει 130 Λέοπαρντ από την γερμανική Rheinmetall AG στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος εκσυγχρονισμού των ένοπλων δυνάμεών της.
Η γερμανική κυβερνητική πηγή δεν αποκάλυψε το κόστος της συμφωνίας, πάντως η Τζακάρτα είχε αναφέρει πέρυσι ότι η αξία της αρχικής συμφωνίας για την αγορά 130 αρμάτων ανερχόταν σε 280 εκατ. δολάρια.
Η Ινδονησία, η οικονομία της οποίας αναπτύσσεται με ρυθμό περί το 6% σε ετήσια βάση, ανησυχεί ότι μένει πίσω καθώς η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και άλλα ασιατική κράτη αυξάνουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες. Φέτος ανακοίνωσε σχέδια για την αγορά 10 και πλέον μαχητικών Sukhoi, ρωσικής κατασκευής, και την απόκτηση εγχωρίως παραγόμενων περιπολικών σκαφών για το πολεμικό της ναυτικό, εξοπλισμένων με πυραύλους.
Σύμφωνα με την γερμανική πηγή, το Βερολίνο ανέβαλε την λήψη απόφασης σχετικά με την πώληση αρμάτων στην Σαουδική Αραβία για μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το ζήτημα θεωρείται λεπτό στην Γερμανία, όπου η αντιπολίτευση επικρίνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής λόγω του ιστορικού τους σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.