Με συγκεντρώσεις, ομιλίες, πορείες και άλλες εκδηλώσεις τίμησαν τα εργατικά συνδικάτα της Κύπρου την εργατική Πρωτομαγιά.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ πραγματοποίησαν χωριστές συγκεντρώσεις στα οικήματά τους, ενώ η ΠΕΟ πραγματοποίησε και πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία.

Η ΔΕΟΚ τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά με εκδήλωση χθες βράδυ στη Λευκωσία. Μιλώντας στη συγκέντρωση της ΣΕΚ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης χαρακτήρισε διαφορετική από τις προηγούμενες τη φετινή Πρωτομαγιά καθώς ο κυπριακός λαός, είπε, «βιώνει τον εφιάλτη της ανεργίας και της στέρησης».

Ο κ. Μάτσας χαιρέτισε τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι η ΣΕΚ, μακριά από ακρότητες και λαϊκισμούς, θα συνεχίσει να παλεύει για την προστασία των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.

Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, μιλώντας στη συγκέντρωση της ΣΕΚ, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως κορυφαία προτεραιότητα, την διάσωση του κράτους και της οικονομίας και την εξεύρεση λύσεων τάχιστα και διεξόδων στα αδιέξοδα που συσσωρεύτηκαν.

Η κ. Αιμιλιανίδου τόνισε ότι καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, ώστε τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν να είναι ισορροπημένα και κοινωνικά αποδεκτά και ταυτόχρονα να λειτουργούν θετικά για την αγορά εργασίας και την αναζωογόνηση της οικονομίας.

«Φιλοδοξούμε ότι η συνεχής και ενεργός παρέμβασή μας, μέσω της παροχής κινήτρων και ευκαιριών εργασίας, θα δώσει την ώθηση που απαιτείται για επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε η υπουργός.

Εξ άλλου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε ομιλία του στη συγκέντρωση τόνισε ότι οι εξελίξεις στην οικονομία δεν επιτρέπουν σπατάλες και άσκοπες δαπάνες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος παρέλαβε από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα επιταγή ύψους 10 χιλιάδων ευρώ για ενίσχυση του ανθρωπιστικού έργου της Εκκλησίας.

Η συγκέντρωση της αριστερής ΠΕΟ αποτέλεσε βήμα έντονης κριτικής των κυβερνητικών χειρισμών στο θέμα του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ανέφερε σε ομιλία του ότι το κούρεμα των καταθέσεων ήταν αποτέλεσμα «συνειδητής υποταγής των κυβερνώντων» και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης στις 15 και 25 Μαρτίου στο Eurogroup επέλεξε μοναχική πορεία, οδηγώντας την κυπριακή οικονομία στην καταστροφή, με το πρόσχημα ότι δεν είχε επιλογή.

Απορρίπτοντας τις επικρίσεις εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης, ο κ. Κυπριανού κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ «να μην πουν ότι δεν γνώριζαν το μέγεθος του προβλήματος της οικονομίας».

Επανέλαβε την θέση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ και επαναφορά του εγχώριου νομίσματος, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να δώσει την προοπτική ανάπτυξης στη βάση ενός νέου μοντέλου.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι τα μέτρα που ενέκρινε χθες η Βουλή δεν είναι το τέλος των πιέσεων και των εκβιασμών. Ο κ. Κυρίτσης ζήτησε να ληφθούν επειγόντως μέτρα στήριξης των ανέργων, με πρώτη προτεραιότητα την επέκταση του χρόνου καταβολής ανεργιακού επιδόματος.