Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται ανάμεσα σε στρατιώτες και αντάρτες κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται από το πρωί ανάμεσα στις τακτικές δυνάμεις και τις ταξιαρχίες των μαχητών της αντιπολίτευσης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και στα κοντινά χωριά», διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.
Τον Νοέμβριο του 2012 οι μάχες που είχαν ξεσπάσει γύρω από το αεροδρόμιο αυτό, το οποίο βρίσκεται 27 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, είχαν προκαλέσει την προσωρινή διακοπή της εναέριας κυκλοφορίας.
Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγή της ασφάλειας, σήμερα το πρωί σημειώθηκε μια ανταλλαγή πυροβολισμών με μια μικρή ένοπλη ομάδα στον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, ο οποίος έκλεισε για μια ώρα.
Την ίδια ώρα στον παλαιστινιακό καταυλισμό του Γιαρμούκ, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ερρίφθησαν πολλές οβίδες, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.
Παράλληλα στην επαρχία της Δαμασκού, οι κυβερνητικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις τους κατά των προπυργίων των ανταρτών, κυρίως το Μουανταμίγια αλ Σαμ, το οποίο αποτέλεσε στόχο οβίδων, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.
Η εφημερίδα αλ Ουατάν, η οποία πρόσκειται στην συριακή κυβέρνηση, γνωστοποίησε επίσης από την πλευρά της ότι διεξάγεται «μάχη για τα αεροδρόμια στο Χαλέπι», την μεγάλη μητρόπολη του συριακού βορρά.
«Ένοπλοι άνδρες κινητοποίησαν χιλιάδες μαχητές στην περίμετρο διαφόρων αεροδρομίων στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ (στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας), μετέχοντας στην μεγαλύτερη επιχείρηση που γίνεται για την ανάληψη του ελέγχου των στρατιωτικών αεροδρομίων των Κουβέιρις, Μένεγ και Αμπού Ντούχουρ».
«Οι αρμόδιες δυνάμεις κατάφεραν να αποκρούσουν τις επανειλημμένες επιθέσεις, βοηθούμενες από την πολεμική αεροπορία, η οποία πραγματοποίησε επιδρομές σκοτώνοντας δεκάδες ενόπλους», προσθέτει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για την πιο σφοδρή μάχη που γίνεται μετά την πολιορκία των αεροδρομίων αυτών».
Από τις αρχές του έτους οι αντάρτες έχουν στρέψει την προσοχή τους στα αεροδρόμια του Χαλεπίου ώστε να στερήσουν από το καθεστώς το βασικότερο πλεονέκτημά του. Έβαλαν στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο και τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Τζάρα και του Κουβέιρις στα ανατολικά, του Μένεγ στα βόρεια και του Νάιραμπ στα νότια. Προς το παρόν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μόνο το αεροδρόμιο της Τζάρα.