Τη δέσμευσή του για την εξεύρεση λύσης στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής επανέλαβε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας και την υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου φέρεται να δήλωσε τόσο στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όσο και στην αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ότι ελπίζει να συνεχίσει  «τις καλές συνομιλίες» με τον πρόεδρο των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς.

«Ελπίζω με όλη μου την καρδιά ότι βρίσκεται εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων μας να καταλήξουμε σε μια συμφωνία μέσα σε ένα έτος και να αλλάξουμε την ιστορία της Μέσης Ανατολής», φέρεται να δήλωσε ο Νετανιάχου σύμφωνα με το ειδησεογραφικό διαδικτυακό τόπο Ynews.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επίσης απεδέχθη πρόσκληση του γάλλου προέδρου Σαρκοζί να συναντηθεί με τον Αμπάς τον ερχόμενο μήνα στο Παρίσι.

Σήμερα, ο Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον αμερικανό μεσολαβητή Τζορτζ Μίιτσελ, που βρίσκεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής στα πλαίσια μιας απέλπιδας προσπάθειας διάσωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών για την περιοχή.

Στο μεταξύ οι προκλητικές δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Αβινγκόρ Λίμπερμαν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι θα «απαιτηθούν ακόμη δεκαετίες» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν την οργή τόσο του Μπενιαμίν Ντενιάχου όσο και των Παλαιστινίων.

Οι δηλώσεις Λίμπερμαν προκάλεσαν την άμεση απόρριψη τους από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού και την αποχώρηση της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, σε ένδειξη διαμρτυρίας, από τη σύνοδο των ΗΕ .