Ιστορίες αυτοθυσίας έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά το μακελειό στο Ελ Πάσο, που στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους.
Ο Χουάν δε Διός Βελάσκες μετακόμισε πριν από έξι μήνες στο Ελ Πάσο, μαζί με τη γυναίκα του, την Εστέλα Νικολάσα, από τη Σιουδάδ Χουάρες, στην άλλη πλευρά των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού. Το πρωί του Σαββάτου, το ζευγάρι πήγε να ψωνίσει, όπως συνήθιζε σ’ ένα πολυκατάστημα Walmart που προτιμά. Στο πολυκατάστημα όπου θα εκτυλισσόταν η επίθεση η οποία στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 24 ανθρώπους, πέρα από τους δυο τους.
Ο 77χρονος Χουάν και η 65χρονη Εστέλα κόντευαν να μπουν στο κατάστημα όταν άρχισαν να ακούγονται οι πυροβολισμοί, σύμφωνα με την ανιψιά τους Νόρμα Ράμος.
Έβαλε το σώμα του μπροστά στη γυναίκα του για την προστατεύσει και δέχθηκε από μικρή απόσταση τη σφαίρα του δράστη.
«Η σφαίρα τον διαπέρασε και χτύπησε τη θεία μου, την Εστέλα», είπε η Ράμος τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από τη Χουάρες, όπου μένει, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Χουάν «χτυπήθηκε στην πλάτη», διευκρίνισε η Ράμος, που εξήγησε πως άλλα μέλη της οικογένειας, που μίλησαν με τα θύματα, της αφηγήθηκαν τι συνέβη.
Ο ηλικιωμένος έχει ήδη υποβληθεί σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις στο Ιατρικό Κέντρο Ντελ Σολ του Ελ Πάσο, αλλά μπορεί να χρειαστεί να ξαναμπεί στο χειρουργείο: η σφαίρα χτύπησε ζωτικά όργανα, σύμφωνα με τη Ράμος.
Η Εστέλα χτυπήθηκε στο στομάχι, χειρουργήθηκε και βρίσκεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση.
Ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ, δήλωσε ότι η σφαγή του Σαββάτου φαίνεται πως είχε ρατσιστικά κίνητρα. Η αστυνομία επικαλείται ένα «μανιφέστο», συντάκτης του οποίου φέρεται να είναι ο 21χρονος Πάτρικ Κρούσιους ως την απόδειξη ότι η σφαγή είχε ως κίνητρο το φυλετικό μίσος.
Στο Ελ Πάσο ζουν χιλιάδες λατινοαμερικανοί, κυρίως Μεξικανοί. Η πόλη αποτελεί μαγνήτη για πολλούς Μεξικανούς, που συχνά επιλέγουν να εγκατασταθούν εκεί μαζί με τις οικογένειές τους, σε απόσταση αναπνοής από την πατρίδα τους, ή πάνε απλώς να ψωνίσουν.
Οι αρχές στο Μεξικό ανακοίνωσαν τα ονόματα των επτά Μεξικανών που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση. Οι περισσότεροι κατάγονταν από παραμεθόριες μεξικανικές Πολιτείες.
Αγανάκτηση στο Μεξικό
Η σφαγή προκάλεσε μεγάλη αγανάκτηση στο Μεξικό, όπου η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κινήσει νομικές διαδικασίες και να ζητήσει την έκδοση του δράστη, καθώς μιλά για «τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον των μεξικανών μεταναστών στις ΗΠΑ. Εκτός από τους επτά Μεξικανούς που έχασαν τη ζωή τους, άλλοι πέντε τραυματίστηκαν.
Πάντως, αμερικανός εισαγγελέας έχει ήδη δηλώσει πως οι αρχές θα ζητήσουν να επιβληθεί η θανατική ποινή στον Κρούσιους αν, όπως αναμένεται, κριθεί ένοχος.
Για τον πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ, η επίθεση είχε κίνητρο το μίσος και τον φόβο. Ωστόσο, ο κεντροαριστερός πρόεδρος επέλεξε να δώσει την έμφαση στην κοινή ιστορία της Χουάρες και του Ελ Πάσο, πόλης που ανήκε άλλοτε στη μεξικανική επικράτεια.
«Υπάρχει σχέση βαθιάς φιλίας κι αδελφοσύνης» ανάμεσα στις δύο πόλεις, τόνισε, ενώ «πολλοί από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους είναι συμπατριώτες μας, από την [Πολιτεία] Τσιουάουα» είπε.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που τραυματίστηκαν είναι τρία μέλη της ίδιας οικογένειας, ο πατέρας, η μητέρα και η δεκάχρονη κόρη τους, αναφέρουν αναρτήσεις συγγενών τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Ο 45χρονος Μάριο δε Άλμπα Μόντες χτυπήθηκε στην πλάτη, η γυναίκα του η 44χρονη Ολίβια Μαρισκάλ Ροδρίγκες χτυπήθηκε στο στήθος και στην πλάτη, η κόρη τους τραυματίστηκε στο πόδι.
Για τη Νόρμα Ράμος, η επίθεση του Σαββάτου δεν είχε ουσιαστικά διαφορά από τα αναρίθμητα άλλα mass shootings -τις επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων που έχουν τέσσερα ή περισσότερα θύματα- τα οποία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Το Μεξικό βιώνει επίσης φέτος νέα έξαρση των φόνων, αλλά η Ράμος επισημαίνει πως η κατάσταση στη χώρα της έχει διαφορά, διότι πολλά από τα θύματα συνδέονται με τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Αντιθέτως «στις ΗΠΑ, δολοφονούνται αθώοι, σκοτώνονται καλοί άνθρωποι.»
Η Νόρμα δουλεύει σε εργοστάσιο κοντά στα σύνορα. Είπε ότι ποτέ της δεν σκόπευε να ζητήσει βίζα για να επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Ως χθες. Εύχεται να μπορούσε απλά να τρέξει να βρεθεί στο πλευρό των δικών της ανθρώπων. «Ήθελα να ήμουν εκεί», είπε.