Το «κίνημα» των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας που δεν θέλουν πια να είναι οι «χωματερές» των πλούσιων χωρών μεγαλώνει και τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η κίνηση της Ινδονησίας να στείλει πίσω στη Γαλλία και το Χονγκ Κονγκ επτά κοντέινερ με απορρίμματα που είχαν εισαχθεί παράνομα.
Τα εμπορευματοκιβώτια που εστάλησαν πίσω περιέχουν οικιακά απορρίμματα, πλαστικά απορρίμματα και επικίνδυνα υλικά σε παραβίαση των κανόνων εισαγωγής, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές του νησιού Μπατάμ.
«Τα κοντέινερ επιστράφηκαν χθες Δευτέρα και αξιωματούχοι που παρίσταντο επιβεβαίωσαν την αποχώρησή τους» δήλωσε σήμερα στο AFP αξιωματούχος των τοπικών τελωνειακών αρχών.
Προηγουμένως, ένας άλλος υπεύθυνος είχε διευκρινίσει ότι τα πέντε από τα κοντέινερ έχουν προορισμό το Χονγκ Κονγκ και τα δύο άλλα τη Γαλλία.
Οι αρχές αναμένουν εξάλλου την έκδοση των σχετικών αδειών για να στείλουν πίσω άλλα 42 κοντέινερ με απορρίμματα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Γερμανία, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Η απόφαση της Κίνας το 2018 να σταματήσει την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων από ολόκληρο τον κόσμο προκάλεσε χάος στην παγκόσμια αγορά ανακύκλωσης και ανάγκασε τις ανεπτυγμένες χώρες να βρουν νέους προορισμούς για τα απορρίμματά τους.
Έκτοτε, τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων έχουν επαναδρομολογηθεί προς χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας όπου οι δυνατότητες ανακύκλωσης είναι περιορισμένες.
Από τις αρχές Ιουλίου η Τζακάρτα έχει επιστρέψει 8 κοντέινερ στην Αυστραλία. Τον Ιούνιο εξάλλου η Ινδονησία είχε ήδη στείλει πίσω άλλα 5 στις ΗΠΑ.
Οι εικόνες από ποτάμια της νοτιοανατολικής Ασίας να είναι γεμάτα με τόνους σκουπιδιών και οι φωτογραφίες ψαριών που βρέθηκαν νεκρά με το στομάχι τους γεμάτο πλαστικά προκάλεσαν κατακραυγή.
Περίπου 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών παράγονται ετησίως. Μεγάλο μέρος από αυτά καταλήγει σε χωματερές ή στις θάλασσες, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση.